Намери ни
To Top

Виктория Пилзен е чешки еквивалент на Лудогорец

Лудогорец ще се изправи в битка за влизане в групите на Шампионската лига срещу своя чешки еквивалент. Това е наистина така с оглед успехите на Виктория Пилзен в последните години. Вярно е, че този клуб е традиционен за Чехия и преди за Чехословакия, но на практика той няма никакви успехи до началото на това десетилетие, когато започна да разбива хегемонията на клубове като Спарта и Славия.

До 2010 година Виктория е клуб с местно значение в Западна Бохемия, но от тогава насам се превръща в истински футболен феномен, който започна да води в Пилзен грандове като Барса, Милан и Байерн.


Клубът е основан през 1911 година от Ярослав Аусобски, който работи в чешките железници. Първият мач е през август същата година и не е никак успешен – 3:7 срещу друг местен клуб Олимпия Пилзен.

В първите си 18 години от съществуването Виктория е изцяло аматьорски клуб и чак през 1929 се взема решение на стане професионален на извънредно събрание. Така Виктория се включва веднага в завършва на седмо място в първия си сезон в националната футболна лига, а на следващия вече е втори и печели промоция за елита. През 1935 година тимът участва и най-популярния европейски турнир по онова време -Митропа Къп, като дори записва престижно равенство 3:3 с италианския Ювентус .

След това следват трудни години и изпадане от елита, за да се стигне до 1952 година, когато клубът сменя името си на Сокол Шкода Пилзен. Въпреки това той не успява да спечели промоция и това води до нова промяна на името – Спартак Пилзен, и чак през 1961 година се завръща в елита. Тимът обаче се превръща в асансьор между първите 2 нива на футбола в бившата

ЧССР преди да дойде 1971 година. Тогава Виктория печели Купата на Чеия след дузпи срещу Спарта Прага и 4:4 след 2 мача. Според тогавашните правила носителят на трофея играе финал с победителя за Купата на Словакия, който определя носителя на Купата на Чехословакия. В него тимът от Пилзен няма никакъв шанс срещу много силния Спартак Търнава и губи с общ резултат 2:7 двата двубоя. Спартак обаче прави дубъл и така отваря път на Виктория за дебют в Европа в турнира за КНК. Жребият обаче не е благосклонен и Байерн се оказва твърде силен

и продължава напред с общ резултат 7:2. След това Виктория се връща отново към реалностите и си играе на тики-така с Първа и Втора дивизия на ЧССР.

След разпадането на Чехословакия клубът се връща към историческото и си име Виктория и печели промоция за елита през 1993 година, където остава до 1999 г. Новото хилядолетие означава и нов инвеститор в лицето на италианската компания EAST. Всичко в клуба обаче започва да се променя през март 2005 година, когато акциите на клуба са изкупени от местни компании, а автомобилният гигант „Шкода“ се завръща като спонсор.

Постепенно Виктория вдига нивото и на 18 май 2010 година най-накрая печели първия си трофей след 2:1 над Яблонец на финала за Купата на Чехия.

12 месеца по-късно Виктория печели и първата си титла, след като изпреварва Спарта Прага с точка и влиза триумфално в Шампионската лига след победа в плейофа над фК Копенхаген с общ резултат 5:2. Така е поставено началото на доминацията в местния футбол, която е момента се изразява с 4 титли, 1 купа и 2 суперкупи на Чехия в рамките на 6 години.

Ощр от категория Шампионска лига