Намери ни
To Top

Прогнозата за Париж: България ще вземе пет отличия, без медал за Карлос Насар

България ще спечели пет медала на Олимпийските игри в Париж през лятото, прогнозира авторитетната компания за анализ на данни „Грейсноут“ в последното си изследване преди началото на най-голямото спортно събитие в света. Предоставените за „Дневник“ данни показват, че страната ще завърши с един сребърен и три бронзови отличия.

Европейският шампион по вдигане на тежести и голяма надежда на България за титла Карлос Насар обаче ще остане без титла според прогнозата на „Грейсноут“. Насар, който преди Игрите ще навърши 20 години, наскоро заяви, че ще атакува златото и световния рекорд в категория до 89 кг в Париж.


Виртуалната таблица на „Грейсноут“ за медалите е съставена въз основа на данни за резултатите от световни и континентални състезания след олимпийските игри в Токио.

Прогнозата показва леко подобрение спрямо тази за Токио 2020. Тогава очакванията на компанията бяха за четири сребърни медала. В крайното класиране обаче България завърши с шест отличия, от които три златни (Ивет Горанова – карате, Стойка Кръстева – бокс, ансамбълът по художествена гимнастика).

Очакванията невинаги са точни и за броя медали, и за спортистите, които ги взимат. През 2016 г. компанията прогнозира три медала за игрите в Рио, колкото България по-късно спечели.

„Грейсноут“, която е партньор на Международния олимпийски комитет (МОК), обичайно прави прогноза 100 дни преди игрите, след което публикува и още един списък малко преди самото начало на състезанията.

Преди ден „Грейсноут“ публикува своята прогноза, която е за първо място на САЩ с общо 123 отличия.

С пет отличия България е извън топ 30 в класирането по медали. Според прогнозата на компанията подобно постижение ще отреди на българския отбор поделено 49-о място. С пет медала се очаква да завършат още Португалия, Египет, Монголия и Колумбия.

Кой ще спечели медалите

В отговор на въпроси на „Дневник“ от „Грейсноут“ посочват, че медалите ще бъдат спечелени в четири спорта – художествена гимнастика, борба, бокс и вдигане на тежести.

Очакванията са за сребро на ансамбъла по художествена гимнастика в многобоя.

Бронзовите отличия ще бъдат за Стиляна Николова (художествена гимнастика), Светлана Станева (бокс 57 кг), Божидар Андреев (вдигане на тежести 73 кг) и натурализирания украинец Семен Новиков (борба класически стил 87 кг).

До момента България има 22 квоти в девет спорта, като пълен отбор е излъчен само в художествената гимнастика (ансамбъл две състезателки в индивидуалното). Преди последната квалификация борбата има само две квоти (Новиков и Биляна Дудова).

До началото на игрите квоти могат да се вземат още в бокса, спортната гимнастика и вдигането на тежести (там зависи от резултатите през годината – бел. авт.).

Преди месец президентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова заяви, че очаква българската делегация да бъде над 40 спортисти: „Честно казано, максимумът ще е 42-ма или 43-ма спортисти.“

dnevnik.bg

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт