Намери ни
To Top

Норис победи Хамилтън и Алонсо и ще стартира първи в спринта в Китай

Ландо Норис спечели щурата спринтова квалификация и ще започне първия спринт за сезона във Формула 1 от полпозишъна.

Британският пилот на Макларън се ориентира най-добре в много тежките условия, които хванаха пилотите за решителните 8 минути на битката за полпозишъна. В края на SQ2 над пистата заваля и за SQ3 всички трябваше да заложат на гумите интермедия, но въпреки тях сцеплението беше изключително ниско и за пилотите бе трудно да направят чиста обиколка, в която да останат в границите на трасето.


В тези условия Норис постигна 1:57.940 и победи с 1.261 секунди седемкратния световен шампион Люис Хамилтън, който ще стартира втори. Първоначално обиколката на Норис бе изтрита, тъй като той бе излязал извън пистата на последния завой в предходния си тур, но по-късно бе върната и така пилотът на Макларън си гарантира полпозишъна.

На втората редица утре ще застанат Фернандо Алонсо и Макс Верстапен, който също започна решителния си летящ тур с излизане от пистата на последния завой, но и неговата обиколката остана валидна. Карлос Сайнц и Серхио Перес ще потеглят от третата редица, а на четвъртата ще се наредят Шарл Леклер и Оскар Пиастри.

Леклер започна SQ3 с удар в стената на изхода от завой №8, където той се завъртя, но след бърз пит стоп за смяна на предното крило монегаскът се върна на трасето и си гарантира седмата позиця на старта. Най-бавни в решителните 8 минути на днешната квалификацията бяха съотборниците в Заубер Валтери Ботас и местният любимец Гуаню Джоу, които ще стартират девети и десети в спринта утре.

Голяма жертва на втория сегмент на квалификацията бе Джордж Ръсел, който стана жертва на дъжда и ще стартира 11-ти, след като бе с 0.038 по-бавен от Джоу в спорта за последното място в топ 10. Заради очакваното преваляване в SQ2 пилотите се наредиха на изхода от пит лейна минути преди началото на сесията, в опит да го изпреварят.

В тези условия първите летящи обиколки на всички бяха решаващи. В тях Ръсел, Кевин Магнусен, Нико Хюлкенберг, Дениъл Рикардо и Ланс Строл не успяха да попаднат в топ 10. Ръсел пробва да направи втори бърз тур, но точно в този момент същинският дъжд започна и британецът трябваше да се откаже и да се примири с 11-та позиция за старта на спринта.

В края на първата фаза на квалификацията местният любимец Джоу бе с 0.088 по-бърз от Пиер Гасли в битката за последното място в SQ2, което стана притежание на пилота на Заубер. За китайския състезател това е първо излизане от първия сегмент на квалификация този сезон.

Заедно с Гасли аут след първата фаза на квалификацията бяха Естебан Окон, Алекс Албон, Юки Цунода и Логан Сарджънт. Те ще заемат последните две редици на стартовата решетка за утрешния спринт в Шанхай.

Той ще стартира в 6:00 часа българско време и ще бъде с продължителност от 19 обиколки. Само първите осем в него ще вземат точки за генералното класиране, а спринтът няма да има касателство към стартовата решетка за основното състезание. Тя ще бъде определена в утрешната квалификация, която ще започне в 10:00 часа българско време.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт