Намери ни
To Top

Левски продължава похода си към плейофите на НБЛ

Отборът на Левски записа третата си поредна победа във Втората шестица на Националната баскетболна лига и продължава да мечтае за място в плейофите на първенството. Тимът на Димитър Ангелов пребори Академик Пловдив с 81:73 (18:14, 19:20, 17:20, 27:19) в директния мач между двата тима в столичната зала „Триадица“.

По този начин „сините“ се изстрелват на седмото място във временното класиране на Втората шестица с баланс от 11-17, но разполагат с мач повече от Шумен и Ямбол, които са с по 11-16. Академик пък е девети в таблицата с актив от 10-18.


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

И двата отбора започнаха мача с доста колебания в офанзивен план, като в първите три минути игра не бе отбелязан нито един кош от игра. Единствено Томислав Минков беше вкарал веднъж от наказателната линия, за да направи резултата 0:1 в полза на Академик. Левски пък се опитваше да атакува своя съперник в правоъгълника, но Димитър Маринчешки беше спиран от Томислав Минков и това не доведе до очакван резултат за домакините. Плеймейкърът на тима Асен Великов стана автор на първите точки за столичани с тройка за 3:1. Момчетата на Йордан Янков вече близо пет минути нямаха вкарана стрелба от игра, а междувременно тройка на Лъчезар Димитров изведе Левски напред с четири при 6:2. „Сините“ трябваше да се лишат за известно време от присъствието на своя център Максим Бочев, който имаше 5 борби за 3 минути, но направи два бързи фала и бе заменен от Марио Боянов. След над пет минути чакане Филип Хенри вкара първата стрелба за гостите – тройка за 7:5. Все пак пловдивчани започнаха да се пробуждат и изравниха резултата след отличен пробив на Томислав Минков и тройка на Ренел Къмингс за 12:12. Отборът на Димитър Ангелов обаче отвърна със серия от шест поредни точки, след което Кръстомир Михов отвърна от другата страна, за да намали разликата до четири при 18:14 след една част игра.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Михов продължаваше да се превръща в искра за Академик, като чрез негова тройка и асистенция към Джъстин МакКол отборът на пловдивчани постигна пълен обрат при 18:19. Дистанцията се увеличи до четири в полза на гостите след успешен изстрел на Михов зад дъгата, като така той вече имаше осем точки при 20:24. От другата страна пък Левски залагаше на опита на Златин Георгиев и Димитър Маринчешки, които помагаха на тима си да не изостава твърде много във втората четвърт. Кръстомир Михов пък вече имаше 10 точки за Академик, но така или иначе дистанцията бе минимална при 28:29. Възпитаниците на Янков допуснаха три поредни грешки в атака и така преднината им бе заличена напълно при 30:29 в полза на Левски след кош на бърза атака на Асен Великов. Левски отново съумя да изскочи напред с четири точки при 35:31 след ефектен пробив на Момчил Кадиев, но Къмингс отвърна с тройка за Академик и така 60 секунди преди края на първото полувреме резултатът бе 35:34 в полза на домакините. С деветата си точка в мача Златин Георгиев изведе Левски напред при 37:34 преди началото на третата четвърт.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Проблемите за Академик с фаловете започнаха в началото на второто полувреме, когато техният център Филип Хенри извърши третото и четвъртото си нарушение, като така пловдивчани останаха единствено с Джъстин МакКол като по-ръстов състезател в подкошието. Златин Георгиев и Лъчезар Димитров пък бяха във вихъра си за домакините и за втори път в мача направиха разликата шест точки при 43:37. Академик обаче отвърна на удара с две поредни тройки от страна на Мартин Маринов и Ренел Къмингс, като така равенството се завърна на таблото в „Триадица“ при 43:43. Двата отбора превърнаха игрището в стрелбище и редуваха точни попадения от далечна дистанция, като след поредните такива Левски отново дръпна с едно притежание напред при 49:46. Оборотите драстично се покачиха, а Академик реализира 11-ата си тройка в мача за 51:51 чрез успешен изстрел на Къмингс. За да бъде пълна драмата, двата тима влязоха в последната четвърт при абсолютно равенство – 54:54.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Маринчешки и Кадиев изведоха Левски напред при 58:56, а след това старши съдията Николай Цинцарски отсъди дискусионно пето лично нарушение на Филип Хенри, който трябваше да догледа мача от скамейката. Липсата на основния стълб на пловдивчани позволи на Маринчешки и Боянов да отбележат още пет поредни точки за домакините и така разликата стана най-голямата досега при 63:56 в полза на „сините“. Маринчешки се чувстваше в свои води, като той отбеляза кука за 65:56, но след това Джъстин МакКол му го върна със забивка през него за 65:58. Момчетата на Димитър Ангелов намериха и точния си мерник във важен момент, като Златин Георгиев и Лъчезар Димитров нанизаха по една тройка за „сините“ и им донесоха двуцифрена преднина при 73:60 в средата на последната четвърт. Пловдивчани дълго време нямаха вярно отиграване и така Левски се доближаваше до победата – 73:61 с оставащи малко над две минути до финалната сирена. Академик запази крехки надежди при 77:68 и точно 62 секунди до края на редовното време. Всичко приключи при 81:73 в полза на Левски.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЛЕВСКИ: Асен Великов, Лъчезар Димитров, Златин Георгиев, Димитър Маринчешки, Максим Бочев

АКАДЕМИК ПЛОВДИВ: Ренел Къмингс, Йоаннис Кикрилис, Томислав Минков, Джъстин МакКол, Филип Хенри

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Баскетбол