Намери ни
To Top

Кой и защо провали трансфера на Сена във Ферари за сезон 1991?

Бившият президент на Ферари Лука ди Монтедземоло почти всяка година припомня на медиите, че в началото на 1994 година почти се е бил разбрал с Айртон Сена да напусне Уилямс и да премине в Маранело. Двамата се уговорили за финална среща след състезанието на “Имола”, която така и не се е състояла.

Сега обаче италианските медии успяха да извадят на бял свят още една история за провален трансфер на Сена във Ферари, която датира от по-рано – става въпрос за 1990 година и преговорите гениалният бразилец да стане пилот на Скудерията за сезон 1991. Сена спечели и трите си световни титли с Макларън – първата беше през 1988, втората – през 1990, а третата – през 1991.


Така че ако Сена беше преминал във Ферари в края на 1990 като световен шампион, то развитието на Формула 1 в началото на последното десетилетие на ХХ век можеше да е по-различно.

Как обаче се е стигнало до тази договорка и защо тя се е провалила? През 1990 със Сена успява да се договори Чезаре Фиорио, който по това време е шеф на тима на Ферари във Формула 1. Фиорио влезе в историята на като шеф на тима на Ланча в WRC, но е работил и за Скудерията.

“Постигнахме споразумение за всичко. Но Фусаро беше против!”, това е коментарът на 84-годишния днес Фиорио по темата за привличането на Сена.

Става въпрос за Пиеро Фусаро, президентът на Ферари, който е предшественик на Лука ди Монтедземоло. Фусаро ръководи Ферари до 1991, когато идва Ди Монтедземоло, но по това време и Фиорио вече не е в Маранело.

Защо обаче Фусаро е против привличането на Сена? Вариантите са два: да не се ядосва Ален Прост, който е пилот №1 в тима или Фусаро да наложи властта си над Фиорио. Чезаре потвърждава това.

“Може би да не се стигне до противопоставяне с Ален Прост или може би защото Фусаро искаше да ме накара да разбера, че той ръководи цялото шоу – обясни Фиорио. – Само той и бордът на директорите на Ферари знаеха за преговорите със Сена. След това някой каза на Прост.”

Ако трансферът се беше осъществил, Сена е щял за получава космическите за началото на 90-те години 30 милиона долара на сезон.

Интересното е, че Фусаро проваля сделката на Фиорио като му казва, че след като Прост е научил за преговорите, той се е свързал директно с фамилията Аниели, която контролира ФИАТ и Ферари и веднага след това идва решението, че няма да има сделка със Сена. Това е казал навремето Фусаро на Фиорио.

В края на 1991 от Ферари уволниха Прост, който сравни колата им с камион, а италианците отново предлагат договор на Сена, като става въпрос за 1995. Но версията на тогавашния шеф на тима Жан Тод леко се разминава с тази на Ди Монтедземоло, но всъщност става за различни преговори, които хронологично са един след друг – първо с Айртон преговаря Тод, а след това Ди Монтедземоло.

“Предложих на Сена да премине във Ферари за сезон 1995 – спомня си Тод. – Той искаше това да се случи още за 1994, но ние вече бяхме подписали с Бергер и Сена. След това знаете какво стана.”

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт