Намери ни
To Top

Магнус Карлсен посочи фаворитите в Турнира на претендентите

Считаният от мнозина за най-великият шахматист за всички времена Магнус Карлсен даде прогнозата си за предстоящия Турнир на претендентите, започващ на 4 април в Торонто. Както е известно, победителят от него ще получи възможността да играе за световната титла срещу настоящия шампион Динг Лирен. Самият Карлсен се отказа от участие в Турнира на претендентите, защото не е доволен от настоящия старомоден формат на класическия шахмат.

При жените България ще има представител в лицето на Нургюл Салимова.


“Хикару Накамура и Фабиано Каруана са най-добрите и най-постоянните играчи от участниците. Който и друг да спечели, ще бъде изненада. Ако Алиреза Фиружа спечели, ще е изненадващо, но не и чак шокиращо.

Накамура винаги е бил труден съперник за Динг. А пък самият Динг винаги се е представял много добре срещу Каруана. Но ако Динг играе както напоследък, няма да има никакъв шанс. Също така ако Динг играе както срещу Ян Непомняшчи, ще бъде победен и от Накамура, и от Каруана. Като цяло Каруана е по-добър от Накамура в класическия формат, но пък не се представя добре срещу Динг.

Най-големият липсващ в Турнира на претендентите е Нодирбек Абдусаторов, защото напоследък резултатите му са много добри. Също така бих включил и Уесли Соу и Аниш Гири. Като цяло Турнирът на претендентите е почти толкова труден, колкото самият мач за световната титла”, каза Карлсен в подкаста Sjakksnakk.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт