Намери ни
To Top

ФИФА ще компенсира Барса с около 5 млн. евро за Гави, травмата му улеснява клуба през януари

Единственото хубаво нещо за Барселона покрай тежката контузия на Гави е свързана със солидна компенсация, която клубът ще получи от ФИФА. Според правилата на световната футболна централа всеки клуб, чийто състезател е получил травма по време на ангажимента си с националния отбор и която го вади от терените за повече от 4 месеца, трябва да бъде компенсиран финансово.

От 28-ия ден след получаването на контузията ФИФА започва да изплаща на клуба по най-много 20 548 евро дневно. Максималният срок на своеобразното обезщетение е 365 дни, а максималната допустима сума е общо 7,5 млн.


евро. Точните числа се изчисляват въз основа на заплатата на Гави в Барса, която е тайна, но според “АС” е в порядъка на около 7 млн. евро/годишно.

Очаква се халфът да бъде аут за период от 6 до 9 месеца. Това означава, че поне за половин година Барса ще трябва да получи от ФИФА общо около 5 млн. евро.

Освен това шампионите на Испания автоматично получават и специална привилегия за идния трансферен прозорец. Според новите правила на Ла Лига “блаугранас” могат да използват 80% от годишната заплата на Гави за привличането на един и или повече футболисти (може и под наем – б.р.), като в сумата влиза и възнаграждението/възнагражденията им. Тези суми няма да бъдат включвани в общата сметка на клуба, която той дава за заплати и която се регулира от Ла Лига. Както е известно, точно това ограничение “връзва ръцете” на Барса. При заплата на Гави от 7 млн. евро, това означава, че клубът ще разполага с 5,6 млн. евро.

Веднага се появиха информации, че каталунците могат още през януари да вземат бразилския нападател Витор Роке, който по принцип се очакваше чак през лятото. Още през миналия юли Барса го спазари от Атлетико Параненсе, но го остави в бразилския клуб. 

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол