Намери ни
To Top

Николай Желязков: За първи път всички сме здрави, този отбор има огромен потенциал

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по волейбол Николай Желязков говори преди заминаването на отбора ни за Канада за първите двубои от Волейболната лига на нациите.

“Направихме една добра подготовка. Направихме максимално добрата подготовка. Винаги в началото едни състезатели идват по-рано, а други по-късно.


Най-важното е да сме здрави. Тази година за първи път нямаме здравословни проблеми. В подготовката нямахме проблеми от здравословно естество. Всички тренираха много. Аз съм доволен от показаното до момента в тренировките и мачовете. Има какво да се желае в мачовете, но това е нормално”, заяви Николай Желязков по време на официалната пресконференция в Пресклуб “България”.

“Даваме си сметка, че много от нещата изискват време, и когато времето ни притиска, губим геймове от ситуации, които за хората са прости… Смятам, че този отбор има огромна перспектива и потенциал и той ще започне да печели! Момчетата, това желание, което имат ще трябва да го превърнат в победи. Важно е запишем победи още в първите мачове от VNL”, добави селекционерът на България.

Николай Желязков говори за бойния дух на отбора.

“Ние имаме нашите шансове във всяка една среща. Продължаваме да работим всеки ден. Във всеки мач излизаме, за да търсим победата! Не може да си правим сметки и да си кажем: “Не, срещу Полша няма да търсим победата…” Топката е кръгла, никога не се знае”, категоричен е Ники Желязков.

Николай Желязков говори и за промените на волейболните правила за двубоите от Лигата на нациите.

“15 секунди след приключване на акцията трябва да се изпълни сервис. Тренирахме го. На 12-а точка има техническо прекъсване. Имаме право на една треньорска почивка и два видео челънджа. След като се отбележи точка, състезателят има 7 секунди да застане на начален удар.В Италия играхме по тази система. Ако закъснееш, се отсъжда точка за противника. До сега винаги треньорите казвахме: “Не бързай, концентрирай се…” Тези промени може да доведат до повече грешки и до намаляване на силата на изпълнение на сервис. Капитанът ще има право да изисква дали ротацията на съперника е правилна. Ще бършем пода… Но след втория гейм ще има 10 минути пауза”, допълни Желязков.

“Идеята е играта да е динамична, а не да се намали времето за телевизиите. Да няма разкарване на топката преди изпълнение на сервис. Да е интересно за зрителите”, добави Любо Ганев.

“Дали ще имаме проблем с адаптацията в Канада? По-лесно се адаптираме като се пътува на Запад, от колкото на Изток.Смятам, че адаптацията и аклиматизацията няма да е такъв фактор в Канада. После играем в София и в Полша – там няма да имаме проблеми. Заминаваме в неделя, на практика ще пристигнем на същия ден в Отава. Ще имаме ден и и половина за адаптация.Проведохме и среща с професор Свилен Нейков. Посъветвахме се, за да се справим по-най-добрия начин”, категоричен е селекционерът на България.

“Надявам се да използваме най-добре новите правила. Идеята е да се адаптираме максимално бързо”, добави Николай Желязков.

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.

Снимки: Борислав Цветанов

Ощр от категория Волейбол