Намери ни
To Top

Петерханзел отново покори Дакар, дори Льоб не успя да го спре

Себастиан Льоб спечели последния етап от рали Дакар, но само с 19 секунди преднина, което не бе достатъчно, за да спре Стефан Петерханзел от рекордната 13-а победа в най-тежкото състезание за човек и машина с време 28:49.30 часа. Двамата французи си размениха по четири етапни победи, но след всичките преминати етапи Льоб изостана с 5:13 минути спрямо съотборника си. На трето място остана и третият пилот на Peugeot Сирил Депре.


Два от всичките 12 етапа бяха отменени заради лошо време, а само един – първият, не бе спечелен от екип на Peugeot – френският конструктор бе на първо място при девет от всичките 12 етапa на Дакар 2017.

Петерханзел стана най-успешният състезател в историята на рали Дакар с шест победи при мотоциклетите и седмата си победа при автомобилите. Преднината на Петерханзел се дължеше най-вече на десетия етап, когато въпреки че пилотът претърпя инцидент с мотоциклетист, не допусна грешка и натрупа преднина от повече от 5 минути спрямо Льоб.

Нани Рома с Toyota бе най-добрият от останалите с време 1:16.43 часа зад Петерханзел, а неговият съотборник Жиниел де Вилие затвори топ 5 с две минути преднина спрямо шестия Орландо Теранова с Mini. Якуб Прижигонски с още едно Mini, шампионът от сериите по издръжливост Ромен Дюма с Peugeot, Конрад Роутенбах с Toyota и Мохамед Абу-Исса допълват първата десятка. След вчерашния инцидент на Мико Хирвонен с камион той приключва участието си на Дакар 2017 на 12-о място, шест часа зад Петерханзел.

Пилотите приключиха специалната състезателна отсечка, а скоро се очаква да пристигнат в Буенос Айрес, където ще се проведе официалната церемония по награждаването.

Ощр от категория Спорт