Намери ни
To Top

Винъс Уилямс пропусна златен шанс

Две дебютантки на финал в турнирите от „Големия шлем“ ще излязат една срещу друга в прекия сблъсък за трофея в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ при дамите. Техните имена са Слоун Стивънс и поставената под №15 в схемата Мадисъон Кийс. Трябва да се отбележи, че и четирите полуфиналистки бяха представителки на домакините от САЩ.

В първия полуфинал Стивънс надделя над 37-годишната ветеранка Винъс Уилямс.


Бившата №1 в света и двукратна шампионка в Ню Йорк Уилямс бе тенисистката с най-висок ранкинг от достигналите до фазата на последните четири. Поставената под №9 по-голяма сестра на Серина Уилямс направи всичко възможно, за да обърне мача в своя полза, след като в първия сет взе само гейм, но в крайна сметка преклони глава пред 24-годишната Стивънс с 1:6, 6:0, 5:7 и пропусна златен, може би дори последен, шанс за голям трофей в кариерата си. За последно Винъс бе на финала на US Open през 2002 година, а в предходните два сезона тя става шампионка.

Двете тенисистки взеха откриващите си подавания в мача, но след това Стивънс направи серия от 5 поредни гейма, което й донесе първия сет. Във втората част ролите се размениха и бе ред на ветеранката Винъс да доминира на корта срещу своята сънародничка. Двете изиграха маратонски първи гейм на втората част, в който накрая надделя Винъс. Бившата №11 в света Стивънс, заемаща в момента 83-о място в ранглистата на WTA, не взе дори гейм във втората част, но бе готова за битка в решаващия трети сет. В него първо Стивънс поведе с 2:0, след това Уилямс обърна резултата до 3:2 в своя полза, а после Стивънс поведе с 4:3 и пробив, но Винъс веднага го върна. При 5:4 Уилямс изглеждаше по-близо до класиране на финала, но следващите три гейма бяха спечелени от Стивънс и тя се поздрави с втора поредна драматична трисетова победа, след като на 1/4-финалите излъга латвийката Анастасия Севастова след тайбрек в решаващата трета част.

Съперничка на Стивънс на финала ще бъде Медисън Кийс. Тя също за първи път в кариерата си се класира на финал в турнир от “Шлема”. И го направи неочаквано убедително, давайки само три гейма на поставената под №20 Коко Вандевег – 6:1, 6:2.

Кийс елиминира сънародничката си от САЩ след само 68 минути игра, като в първия сет поведе с 5:0 преди Вандевег най-сетне да спечели гейм. Първият гейм във втората част бе спечелен от Вандевег, но след това Кийс отново успя да натрупа солиден аванс в резултата – 5:1. При 4:1 Кийс взе медицински таймаут, но това не промени нищо и силите на Вандевег до края на двубоя стигнаха само за още един гейм за 2:5.

Финалистките Кийс и Стивънс са играли помежду си само веднъж досега. Стивънс печели с 6:4, 6:2 на турнира в Маями през 2015 година.

Ощр от категория Тенис