Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2016/06/689.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
България потъна в сълзи! Велик човек и любимец на всички българи мизерства като клошар, тежката съдба на легендата ще ви разтърси – Sportove
Намери ни
To Top

България потъна в сълзи! Велик човек и любимец на всички българи мизерства като клошар, тежката съдба на легендата ще ви разтърси

Бившият боксов шампион Огнян Рупчев, който години наред е живял като клошар, ще получи първата си пенсия. Това стана, след като по сигнал на граждани беше открит и прибран в oбщинския приют за бездомни в общежитието на СУПЦ “Анастасия д-р Желез­кова”.

Самият той е бивш спортист и заедно с други спортни легенди и граждански сдружения във Варна събраха средства, с които са платили здравните осигуровки на бездомника за 3 години назад, съобщава „Телеграф“.

След броени дни той ще има и личен лекар и ще може да се лекува, защото краката му са много зле и както сам казва, почти не ги усеща.


През следващата седмица пък се очаква да бъде назначена ТЕЛК, която ще определи степента му на инвалидност, след което Оги ще може да получава и пенсия.

“Огнян е много вежлив, общителен и интелигентен човек, който се разбира с всички в приюта. Още при настаняването му каза, че никога не е търсил помощ от никого, защото в живота си е свикнал да се справя сам и със собствени сили, както го е научил спортът. Дори понякога изпитва известно неудобство от факта, че се налага да му помагаме”, коментираха социалните служители.

Огнян е кореняк варненец, който в младежките си години започва да тренира в боксовия клуб “Спартак” и след като печели шампионска титла, е сред националните надежди. Посветил е повече от 20 години от живота си на бокса, но накрая стигнал до улицата. Има зад гърба си 3 брака, като последната му жена и дъщеря им Маг­далена живеят в Канада, където ги завел преди години.

В началото му провървяло – открил своя школа по бокс, но после нещата се обърнали, загубил всичко и се върнал тук. Прехвърлил семейното жилище на дъщеря си, не потърсил наследствения дял от бащината си къщата в центъра на Варна, за да не влиза в спор с братята си, наел си квартира и започнал работа. Пос­те­пенно травмите от бокса влошили здравето му, а когато вече не можел да работи и да си плаща квартирата, излязъл на улицата. Там години наред събирал хартия, която предавал и припечелвал, колкото да оцелее.

Три години е живял с бездомните кучета до трафопост край Ботевата градинка, докато стари варненци го разпознават и алармираха местната спортна общественост за съдбата на боксовата легенда от миналото. Днес 64-годишният мъж няма голям избор за бъдещето си, но се надява поне на инвалидната пенсия, с която да подреди малко живота си.

Image_4642839_126

Ощр от категория Акценти


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558