Намери ни
To Top

95 години от рождението на Иван Димчев

Днес се навършват 95 години от рождението на бившия бранител на Левски Иван Димчев. Роден на 22 февруари 1921 г. в София той започва в АС-23, който след 1944 г. е преименуван на „Чавдар“.


Идването му в Левски София е съпроводено с мъчителни процедури, но в края на 1947 г. все пак става факт.

Бачин, както го наричат, пасва в защитата на Левски и като централен защитник, и като халф-покривач на най-опасните противникови централни нападатели. Футболистът скоро става любимец на „синята“ публика заради сърцатата си и чиста игра, нещо много рядко за повечето тогавашни защитници.

Именно заради тези си качества Бачин бързо се налага и в националния тим. През 1948 и 1949 г. българският национален тим постигна три много ценни и изненадващи за това време победи срещу Чехословакия на два пъти – 1:0 и 3:1 и срещу Унгария с 1:0. И в трите мача на Бачин са „поверени“ най-опасните противникови нападатели – чехословакът Йозеф Бицан и унгарецът Ладислав Кубала. И двамата са много големи имена в европейския футбол. Бицан и досега е абсолютният голмайстор на Чехословакия за всички времена, а Кубала просто не се нуждае от представяне предвид дългогодишното му участие в звездния тим на „Барселона“ през 50-те години. И в трите мача Иван Димчев се представя блестящо, като напълно неутрализира именитите си съперници.

С Левски Иван Димчев печели три шампионска титли (1949, 1950 и 1953 г.) и две национални купи (1949 и 1950 г.). Само две години след като е дошъл в тима, той печели уважението не само на публиката, но и на съотборниците си (някои от които с десетгодишен стаж в тима), които го избират единодушно за капитан. Така от общо 8 сезона, които играе за „сините“, той е неизменен техен капитан през 6 от тях. Общо играе в 145 шампионатни мача и 23 мача за Купата на страната.

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Левски се покланят пред паметта на Иван Димчев.

Ощр от категория Футбол