Намери ни
To Top

Планинският маратон “Коджа кая“ дава старт на националния шампионат по скайрънинг

Рекорден брой участници от 8 държави застават на стартовете на планинския маратон Коджа кая, който ще се проведе на 28 април. Домакин на шестото издание на маратона е малкото село Билка, сгушено в източната част на Стара планина, на границата на Варненска и Бургаска област.

В стартовите списъци са регистрирани 740 състезатели, сред които и най-добрите ни планински бегачи. Състезателите на най-тежкото трасе, което близо 40% от стартиралите не успяват да завършат поради трудността му, по традиция стартират точно с изрева.


Участниците ще трябва да изминат дистанция от 75 км с 4300 метра денивелация до залез слънце.

Сред фаворитите за титлата са шампионът от 2021 г. Росен Русев, двукратният победителя в 300-километровия маратон „Земя на гигантите“ в Португалия Пирин Галов, рекордьорът за зимно преминаване на Ком-Емине Даниел Иванов, силно представящите се по традиция Младен Антонов, Красимир Димитров, както и победителят от първите две издания Ивайло Керемедчиев.

При жените тази година ще има нов шампион, като в стартoвите списъци има поне 10 имена, които могат да се качат на стълбичката. На останалите дистанции – 42, 30 и 14 км също се очертават оспорвани битки за първото място.

30-километровото трасе дава старт на Националния шампионат по скайрънинг. Маршрутът с дължина 30 км и денивелация 1950 метра и се отличава с техничен и каменист терен, стръмни спускания и изкачвания.

Там конкуренцията ще е най-сериозна, а на старта ще застанат 340 участника, сред които и имена от световна величина – Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела. Сред фаворитите за спечелването на дистанцията при мъжете са още Александър Спасов, Димитър Желязков, Иво Андреев и други.

По традиция в съботния следобед, ден преди основните стартове, се провеждат бягане за деца, което е истински празник за района. Същия ден се провежда и скоростно изкачване на връх Коджа кая. Рекордите за най-бързо изкачване към върха за мемонта се държат от Шабан Мустафа при мъжете и Антония Григорова при жените.

Планината, макар ниска в тази си част, е достатъчно пресечена като терен и е сериозно изпитание дори и за най-добрите планински бегачи. Не случайно маратонът придоби слава на един от най-трудните в страната. В последните три издания 38% от участниците на дългата дистанция не успяваха да достигнат до финала или да влязат в контролните времена.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт