Намери ни
To Top

В Барселона продължава реновацията на пистата, въпреки загубата на Формула 1

Собствениците на пистата „Каталуния“ край Барселона продължава с реновации по трасето, въпреки че то най-вероятно ще загуби най-голямото си събитие – Гран При на Испания във Формула 1 след две години.

Както е известно по-рано тази седмица беше потвърдено, че през 2026 година Гран При на Испания ще се премести на изцяло ново градско трасе в Мадрид. Принципно „Каталуния“ има договор до края на 2026 година, но е много вероятно той да не бъде изпълнен, въпреки че босът на Формула 1 Стефано Доменикали не изключи възможността Барселона да остане част от календара и след добавянето на Мадрид.

Още през миналата зима на „Каталуния“ започна една поетапна реновация.


Първата стъпка от нея беше разширяването на част от зоните за сигурност, което позволи на Формула 1 да премахне шикана в последния сектор, който бе използван между 2007 и 2022. Тази промяна в конфигурацията на пистата определено даде резултат и през миналата година имаше доста повече изпреварвания в края на старт-финалната права.

През миналата година имаше промени и по част от зоните за феновете, които продължават и преди началото на сезон 2024. По-голямата реновация за тази година обаче е свързана с контролната кула, разположена в началото на алеята пред боксовете. Обновени ще бъдат стаята за пилотските брифинги, пресцентърът и стаята, в която се помещава рейс контролът.

Очаква се ремонтните дейности да бъдат завършени навреме, за да може „Каталуния“ да приеме по план двете си най-големи състезания през тази година. Гран При на Испания във Формула 1 е предвидена за периода 21-23 юни, а преди това, между 24 и 26 май ще се проведе и Гран При на Каталуния в MotoGP.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт