Намери ни
To Top

Петя Баракова: Има голям позитивизъм и стремеж за себедоказване

Изисква се време за изграждане на облик на отбора, но трябва да се мине по този път, коментира разределителката на лъвиците

Женският национален отбор по волейбол на България замина за Нагоя, където започва участие в първия турнир от Лигата на нациите. Нашите стартират на 31 май с мач срещу Хърватия. През този сезон тимът ни е в обновен и подмладен състав, като разпределителката Петя Баракова влиза във функцията на основен диригент на играта.

Петя Баракова заяви в интервю за BGvolleyball.


com, че има голям позитивизъм и стремеж за себедоказване в променения тим. Ето още какво разказа тя за изиграните контроли и очакванията и за лято 2023.

Изиграхте четири контроли, започнахте колебливо, но след това показахте друго лице. Твоят коментар за тези мачове?

Тепърва се сработваме. Момичетата бяха започнали по-рано подготовка от моето присъединяване. Аз се включих две седмици по-късно. Като цяло съставът е напълно нов, с много млади състезателки. Това даде своето отражение. Още не сме обиграни, тепърва търсим синхрон в играта. Нормално е да започнем колебливо в първата среща срещу Франция. След това изиграхме два хубави мача. Направихме равенство 2:2 с Франция, за съжаление не се игра тайбрек. А след това победихме и състава на Белгия, който изобщо не е лек съперник.

Като цяло бяхме в подготвителен стадий и физическата подготовка е насочена към предстоящите важни състезания. Нормално бе да се редуват спадове и добри моменти, важното е да сме възможно по-подготвени за старта ни в Лигата на нациите. Смятам, че независимо от всичко, в тези мачове имаше доста добри неща. Вижда се, че има надежда за бъдещето.

Как се отрази победата над Белгия?

Много позитивно. Успехът дава светлина и увереност. Все пак започнахме по нов път и с млади момичета. Изисква се време за изграждане на облик, няма как, трябва да се мине по този път.

Как се чувстваш като една от най-опитните в отбора?

През първия ден ми беше доста странно. Шегувах се, че съм най-старата. Аз и Мира, тя е един месец по-стара от мен (смее се).

Не, не чувствам разлика. По принцип съм много отговорен човек, независимо дали съм с по-големи и опитни от мен, или по-млади. Давам винаги максимума. Обстановката не ми дава различно чувство. Единствената разлика е, че ще има по-голяма отговорност към някои от нас, все пак сме по-опитните. Опитваме се да помагаме на по-младите с каквото можем и да ги подкрепяме, както и ние получаваме подкрепа от треньорския щаб.

Все пак поемаш функцията на основен разпределител на теб, на теб се пада отговорността да дирижираш играта…

Цял живот си е така, защото да си разпределител си е най-тежката позиция (усмихва се). Да се надяваме, че всичко ще бъде положително. Ще дам всичко от себе си и ще се опитам да вдигна отбора. Заедно да вървим напред и да бележим добри резултати. Това вече бъдещето ще го покаже.

Коментар за обновения състав и младите момичета?

Впечатлена съм. Всяко едно от повиканите момичетата е талантливо. Много се радвам, че се дава шанс на младите. Щеше да дойде така или иначе този момент. Защото тези нови попълнения са бъдещето и трябва да се включат в един  етап. Радвам се, че им се дава възможност, защото има хубави състезателки. Вижда се голям позитивизъм и стремеж за себедоказване.

Ще успеем ли да запазим мястото си в Лигата на нациите с този подмладен състав?

Мисля, че да. Ние сме с подмладен състав, но това важи и за другите отбори. Много от другите държави също ще пуснат обновени състави в Лигата, защото предстои лято с много състезания. Имаме реални шансове да запазим мястото ни в световния турнир. Това е изключително важно, защото там са най-силните отбори. Ще е хубаво да запазим присъствие на това ниво и ще дадем всичко от себе си.

Предстои доста тежко лято, ще успеете ли да запазите този позитивизъм и да се съхраните за всички предизвикателства?

Надявам се, да. Сега водим добра подготовка. Ща е тежко лято – ще играем в дълга Лига на нациите, европейско първенство и олимпийска квалификация. Няма да е  леко, но не е нещо ново за нас. Всяко лято е такова. Вече сме свикнали на този ритъм, на забързаност с много мачове и пътувания. Мисля, че ще се справим с предстоящите предизвикателства.

Какви са твоите амбиции?

Аз съм човек максималист и искам във всеки един турнир да се представим възможно най-добре. Имаме реални шансове и за нещо повече това лято. Групата на европейското първенство ни е добра. Ще играем с отбори, които са по нашите възможности. Можем да ги победим и да продължим напред. Наистина се надявам това да се случи – да прескочим осминалифиналите на европейското и да останем в Лигата. Но най-трудно ще ни е на олимпийската квалификация, защото там ще се изправим срещу едни от най-класните отбори. Групата е много трудна. В този турнир ще е най-тежко като борба и шансове. Но въпреки това отиваме да дадем най-доброто от себе си и да покажем желанието ни да се борим с всеки докрай.

Да завършим с едно пожелание?

Пожелавам на целия отбор да е здрав, да нямаме контузии и да постигаме добри резултати, с което да радваме всички наши поддръжници.

Ощр от категория Волейбол