Намери ни
To Top

Как квалификацията на Никола Цолов в Монако ще бъде по-различна

Пистата по улиците на Монте Карло е най-късата и тясна в календара на Формула 3 за сезон 2023. Именно това е и причината в Княжеството форматът на квалификацията да бъде по-различен, отколкото на всяко друго трасе.

Традиционно квалификациите във Формула 3 са с продължителност от 30 минути и всички пилоти карат заедно на пистата. Това създава предпоставки за доста инциденти и блокирания и на по-широките и дълги писти, тъй като във Формула 3 участват цели 30 пилота.


За да се избегне подобен сценарии в Монако пилотите са разделени в две групи по 15, едната включва пилотите с четни състезателни номера, а другата тези с нечетните. Българският пилот Никола Цолов се състезава с №9 през тази година, което означава, че той ще попадне в групата на нечетните, където ще бъде още неговият съотборник в АРТ Гран При Кейлън Фредерик, който кара с №7. Третият пилот на АРТ Грегоар Соси ще бъде в групата на четните пилоти, тъй като той е с №8 през тази година.

Всяка от групите ще имат по 16 минути на пистата, в които пилотите да запишат своите най-добри времена. В края на квалификацията за двете групи пилотите, които са били в по-бързата група ще заемат нечетните позиции на стартовата решетка за основното състезание в неделя, а тези от по-бавната група ще бъдат на четните позиции. Това означава, че ако дадеш третото най-добро време в своята група ти ще стартираш от третата редица в неделя.

Както винаги първите 12 ще бъдат обърнати за старта на спринтовото състезание, което пък означава, че пилотът, който даде шестото време в по-бавната група ще стартира от полпозишъна в събота. Разбира се всички тези стартови позиции са преди наказанията, които пилотите вече имат или тепърва ще получават.

Кейлън Фредерик например ще бъде преместен с 10 места назад на стартовата решетка за спринта, заради удара между него и Никола Цолов в основното състезание в Австралия. Двамата се удариха когато Никола спря малко по-рязко за третия завой зад колата за сигурност, в опита си да загрее своите гуми по-добре.

Заедно с Никола Цолов и Кейлън Фредерик в групата на нечетните ще бъдат още Пол Арън и Зак О’Съливън от Према, лидерът в генералното класиране Габриел Бортолето от Трайдънт, Мари Бойа от МП Моторспорт, Габриеле Мини от Хайтек, Кайо Колет и Томи Смит от Ван Амерсфоорт, Хънтър Йени от Карлин, Пепе Марти и Хю Бартър от Кампос, Тейлър Бернард от Йенцер и София Фльорш и Пиотър Визницки от Шаруз. В групата на четните заедно с Грегоар Соси ще бъдат още Дино Беганович от Према, Леонардо Форнароли и Оливър Гьоте от Трайдънт, Франко Колапинто и Джони Едгар от МП Моторспорт, Себастиан Монтоя и Люк Браунинг от Хайтек, Рафаел Виягомес от Ван Амерсфоорт,Оливърт Грей и Идо Коен от Карлин, Кристиан Менсъл от Кампос, Никита Бедрин и Алекс Гарсия от Йенцер и Роберто Фария от Шаруз. Редът, в който двете група ще излязат на пистата в петъчната квалификация ще бъде определен на по-късен етап.

Променената квалификация няма да е единственото различно за пилотите от Формула 3 по време на уикенда в Монако. За тях той ще започне още в четвъртък в 13:30 часа българско време, когато ще се проведе единствената свободна тренировка, която отново ще бъде с продължителност от 45 минути.

Квалификацията ще бъде в петък от 12:10 часа българско време, а двете състезания ще стартират съответно в 12:00 в събота и в 9:20 в неделя. Те ще бъдат с продължителност от 23 и 27 обиколки.

Ощр от категория Спорт