Намери ни
To Top

Подиум за Любо Руйков в първия кръг на Картинг академията на ФИА

С трето място на финала завърши за българския пилот Любослав Руйков дебюта му в Картинг академията на ФИА, чийто първи кръг се проведе на пистата във Вал Д’Анжерон във Франция.

Вчера Руйков спечели един от двата квалификационни хийта, но беше наказан и остана трети, а днес стартира от седмата позиция във финала. Преди това – в последния хийт днес Руйков отново записа трето място.

Броени минути преди началото на финала обаче преваля съвсем леко, рейс директорът изчака, след което пусна състезанието със сликовете, с които се бяха наредили пилотите на стартовата решетка.


Още на първия завой първите двама в колоната излязоха в тревата, като станаха и няколко удара. За втори пореден път днес Руйков се ориентира отлично в суматохата в първите завои и изскочи на втора позиция, веднага зад новия лидер Дан Алеман (Швейцария). В рамките на 2-3 обиколки Любо стопи аванса на Алеман и се залепи за него, а в 10 обиколка го атакува и излезе начело.

Руйков води колоната до 17 тур, когато на спирането за първия завой Алеман си върна първото място, а двамата бяха догонени от Якуб Гаспарович (Словакия). Тримата караха в пакет до последната 20 обиколка на състезанието, когато надпреварата се реши.

Два завоя преди финала Руйков атакува от външната страна Алеман, швейцарецът се защити и двамата отвориха твърде много завоя, което позволи на Гаспарович да ги изпревари и да спечели финала. Алеман завърши втори, а Руйков остана трети, на 1,5 секунди от победителя.

След първия кръг на Картинг академията на ФИА начело в класирането е Алеман с 61 точки, следван от Гаспарович с 54 и Руйков с 49.

Във Франция стартираха 50 пилоти от 49 държави от цял свят, като неофициално единствено България имаше двама представители, тъй като Ивон Симеонова се класира на 15-о място на финала, като спечели 5 позиции в хода на състезанието.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт