Намери ни
To Top

Ясни са 12-те пилота, които ще спорят за полпозишъна на „Инди 500“

Станаха ясни 12-те пилота, които ще се борят за полпозишъна за 107-то издание на „500-те мили на Индианаполис“ по-късно днес.

След първия ден на квалификациите бяха отсяти най-бързите 12, които днес ще се включат в решителните две части на квалификацията, след които ще стане ясно кой ще потегли от първото място на стартовата решетка следващата неделя. Най-бърз вчера бе пилотът на Макларън Феликс Розенквист, който постигна средна скорост от 233.947 мили в час (376.


5 км/ч) в своя най-бърз опит. Това е и третото най-добро постижение в цялата история на квалификациите за „Инди 500“.

Компания на шведа в квалификацията на топ 12 ще правят Алекс Роси (Макларън), Алекс Пало (Ганаси), Ринус Вийкей (Ед Карпантър Рейсинг), Скот Диксън (Ганаси), Тони Канаан (Макларън), Такума Сато (Ганаси), Пато О’Уорд (Макларън), Сантино Феручи (Ей-Джей Фойт), Маркус Ериксон (Ганаси), Бенджамин Педерсен (Ей-Джей Фойт) и Уил Пауър (Пенске). По-късно днес те ще се включат в две отделни квалификации, като в първата, която ще се проведе между 21:00 и 22:00 часа българско време ще участват всички и ще имат по един гарантиран опит. Първи на пистата в този час ще бъде Поуър, а последен ще бъде Розенквист.

След този час ще станат ясни и шестимата пилоти, които ще участват в решителния сегмент на квалификацията, който ще се проведе от 00:15 до 00:45 часа тази нощ. В него отново всеки ще има гарантиран един опит, а редът на стартиране ще бъде определен на база резултати от по-ранната квалификация, шестият в нея ще бъде първи на пистата, а най-бързият ще бъде последен. Пилотът с най-добро време в тази част на квалификацията ще получи правото да стартира от полпозишъна в 107-то издание на „Индианаполис 500“.

Освен полпозишъна днес ще бъде определено и кой пилот няма да участва в състезанието следващата неделя. Заявките за тазгодишното издание на надпреварата са 34, а по традиция местата на стартовата решетка са само 33.

Четиримата най-бавни пилоти от вчерашния ден – Кристиан Лунгард (РЛЛ Рейсинг), Стинг Рей Роб (Дейл Койн Рейсинг), Джак Харви (РЛЛ Рейсинг) и Грейм Рейхъл (РЛЛ Рейсинг) ще участват в спора за трите места на последната редица на стартовата решетка. Те ще бъдат на пистата между 23:00 и 00:00 часа, а всеки от тях ще има един гарантиран опит.

Те ще могат да направят и други излизания на пистата, а за да им се помогне с охлаждането на двигателя след всеки опит те ще имат правото да правят две обиколки преди да се приберат в бокса в края на всяко излизане. Това правило няма да бъде в сила в последните 10 минути на сесията. В нейния край най-бавният от четиримата ще бъде пратен вкъщи и няма да може да продължи своето участие в 107-то издание на „500-те мили на Индианаполис“.

Позициите от 13-та до 30-та на стартовата решетка бяха разпределени още вчера, като първи извън топ 12 остана трикратният победител в квалификациите на „Инди 500“ Ед Карпентър (Ед Карпентър Рейсинг), чието топ постижение бе със само 0.048 км/ч по-бавно от това на Поуър, който хвана последния билет за топ 12. Последното гарантирано място на стартовата решетка пък бе за единствената дама, която участва тази година – Катрин Лег (РЛЛ Рейсинг), която с постижението си от 371.871 км/ч стана най-бързата жена в историята на „Инди 500“.

107-то издание на „Инди 500“ започва следващата неделя в 19:00 часа българско време.

Снимки: © IndyCar

Ощр от категория Спорт