Намери ни
To Top

Сена преговарял да стане съдружник на Еди Джордан

Бившият собственик на отбор във Формула 1 Еди Джордан разкри, че е преговарял с легендарния бразилски пилот Айртон Сена за сделка за „сериозна част” от едноименния тим във Формула 1. Ирландецът обяви това в подкаста на Дейвид Култард Formula for Success и обясни, че Сена е бил най-големият талант, с когото той не е успял да подпише.

Сена спечели три световни титли с Макларън, за сезон 1994 премина в Уилямс, но загина на 1 май 1994 на пистата „Имола”.

Джордан обясни, че е забелязал Сена още в началото на 80-те години, когато той е дошъл да кара в Англия, за да се опита да пробие в малките формули.

„През 1982 година за мен работеше един човек – Джим Райт, който беше мой скаут – обясни Джордан. – Тогава ние работехме по-различно от другите. Джим следеше малките формули, за да реши кой пилот оттам може да кара във Формула 3. Защото повечето пилоти, които караха за мен: Мартин Брандъл, Джони Хърбърт, Жан Алези, всички те разполагаха с малко пари, но аз винаги успявах да намеря допълнителен бюджет и така да мога да използвам най-добрия пилот.”

Джордан се върна към 1982 година, когато Сена кара във Формула Форд 2000.

„Джим Райт ми каза: Господи, Еди, трябва да видиш това момче Да Силва, тогава Сена беше известен така. Той беше завършил трети във фестивала на Формула Форд, беше бърз. И караше във Формула Форд 2000 за Денис Ръшен. Помня, че отидох да го гледам на „Снетертън”. Гледах го на S-образните завои, там, където повечето пилоти не могат да минат това място на пълна газ, а той всеки път минаваше на пълна газ и нито веднъж не изпусна точката на влизане в завоя, там, където трябваше да стъпи предна лява гума. Стана ми ясно, че това момче е страхотен по отношение контрола над колата, усещането за скорост, точността на пилотиране и това, че може да повтаря всичко това обиколка след обиколка.”

Разбира се, Джордан веднага започва да действа, но не постига успех.

„Опитах се да го привлека за сезон 1983, но не успях, тъй като той беше пилот на Марлборо – допълни Джордан. – Още не се бях наложил достатъчно, Дик Бенет с Уест Съри Рейсинг беше важната клечка във Формула 3. Аз отчаяно се опитвах да привлека Сена. Накрая на сезона двамата с Бенет се съюзихме, тъй като аз си осигурих спонсорство от Марлборо за Гран При на Макао, където се събираха най-силните пилоти във Формула 3 от цял свят. След това състезание Айртон промени фамилията си от Да Силва на Сена и никога повече не се качи в болид от Формула 3. По-късно той беше човекът, който насочи Рубенс Барикело към мен, с Айртон си останахме добри приятели.”

И така стигаме до 1993 година, когато Джордан и Сена вече преговарят за сделка – Айртон да стане съсобственик в тима и да кара за ирландския отбор.

„Айртон беше разочарован от Макларън, като говорихме преди той да подпише с Уилямс – допълни Джордан. – Предложих на Сена 50% от тима, без пари, но при условието, че ще е съсобственик и ще продължи кара. Знаех, че с Айртон на борда, цената на Джордан Гран При ще нарасне поне двойно. Щях да му отстъпя половината отбор, но да спечеля повече с увеличаването на стойността на тима. Не съм сигурен, че щяхме да се разберем окончателно с Айртон, но истината е, че бяхме много напреднали в преговорите и аз бях сигурен, че искам тази сделка да се случи. Сена искаше да има отбор, а аз щях да му дам тази възможност.”

Разбира се, всичко това е в сферата на нереализираните възможности, но знаете, че Лука ди Монтедземоло, бившият президент на Ферари, вече на няколко пъти обяви, че по същото време е говорил със Сена да премине в тима от Маранело. Така че, никой не знае какво е щял да избере легендарният бразилец.

Ощр от категория Спорт