Намери ни
To Top

Пресконференцията преди Евролигата обсипа с въпроси Шарас и Барселона

В литовския град Каунас се проведе пресконференцията с по един треньор и един играч от всеки отбор преди началото на Финалната четворка на Евролигата. Представители на Олимпиакос, Монако, Барселона и Реал Мадрид говориха за изминалия сезон, предстоящите мачове и още куп интересни теми, свързани с най-силния клубен европейски турнир. За екипа на „каталунците“ участие взеха Шарунас Ясикевичус и звездата Томаш Саторански.

Как се чувствате да във Финалната четворка?

„Това е първата ми Финална четворка и чувството да съм тук е прекрасно.


Откакто съм дете си мечтая за това, още като гледах финала през 2006 година в Прага. Със сигурност е едно от нещата, които искаш да усетиш като играч. Сезонът беше добър засега, но е голямо предизвикателство да съм тук и да се фокусирам върху важните неща. Но също и се радвам за това, защото тук е целият европейски баскетбол“, отговори №13 на „каталунците“.

Колко е важно да контролираш темпото в мач, в който чувствата и емоциите са толкова силни?

„Можем да контролираме някои неща, други не. Да сме притеснени и да грешим е приемливо, но важното е да се успокояваме и да играем играта заедно. Трудно ще можем ние, треньорите. да бъдем спокойни. Най-важното е да се измъкнем, за да се зарадваме. Но харесвам притеснението, вади най-доброто от нашите играчи“, заяви наставникът на Барса.

Мечта ли ти беше да играеш във Финалната четворка в Каунас и как успяваш да се справиш с истерията?

„Това е най-лесната Финална четворка. Цялото ми семейство е тук без да се налага да пътуват. Само трябваше да им купя билети и са тук. Много е лесно, всичко е комфортно и съм у дома. Преживявайки многократно подобни сиутуации, мисля, че ще се справим’, каза треньорът Шарунас, който е местен.

Как успяхте да стигнете до Финалната четворка според теб?

„Отборът се показа много силен. Потренирахме доста и се надявам, че ще успеем и да вдигнем купата“, сподели с надежда Саторански.

Имате ли някава традиция преди мачове от Финална четвортка?

„Първата ми Финална четворка в Барселона беше брутална. Едвам успявах да спя по час на ден, така че разбирам играчите. Но с времето свикваш и знаеш какво да очакваш. Дори знам какви въпроси ще получа и вече ми е лесно“, отговори литовският специалист.

Три от тимовете, които са тук, играха трудни серии, а вие победихте Жалгирис лесно. Повечето почивка предимство ли е за вас?

„Най-добре е да приключи сезона колкото се може по-бързо, за да имаме време за почивка. Важното е да живеем за момента и да се справим възможно най-добре. Освен това имахме две трудни игри в Испания, където се измъчихме и срещу Баскония. Важното е утре, през 40-те минути игра, да сме тук“, каза Шарас.

Втори път подред има Ел Класико в полуфиналите на Евролигата, каква е разликата между испанското дерби и гръцкото между Панатинайкос и Олимпиакос?

„Трябва да се третира като всяка друга игра, защото медиите го правят по-голямо отколкото е. Трябва да се спазва рутината и да се помни защо си дошъл тук. Важно е фокусът да е върху опонентите и дербито да се гледа като всяка друга игра. Ние ще опитаме да играем добър баскетбол и да не оставяме топката без борба“, завърши местният фаворит.

Ощр от категория Баскетбол