Намери ни
To Top

Ботас е бил изненадан от представянето на Джоу в първия му сезон

Валтери Ботас заяви, че е бил приятно изненадан от представянето на своя съотборник в Алфа Ромео Гуаню Джоу по време на неговия първи сезон във Формула 1 през 2022 година. Финландецът сподели, че е бил впечатлен от малкото грешки, които младият китаец допусна в хода своята дебютна кампания.

„Неговата голяма сила през 2022 бе липсата на грешки. Това никога не е гарантирано при новобранците, тъй като това е спорт, в който много лесно можеш да прекалиш с агресията и да започнеш да допускаш глупави грешки.


„Но той постъпи добре като си даде време да се развие като пилот и да не бърза с нещата. То прогресираше стъпка по стъпка и в квалификациите, и в състезанията. Неговите технически познания също се подобряват, той става по-уверен в избора си на настройки. Хубаво е да се види такъв прогрес“, заяви Ботас.

В своя първи сезон Джоу спечели общо 6 точки, като най-доброто му класиране бе осмото място в Гран При на Канада. В същото време Ботас регистрира 49 пункта с най-добро постижение от пета позиция в Гран При на Емилия-Романя.

Именно тези постижения на финландеца се оказа ключови в борбата на Алфа Ромео с Астън Мартин на шестото място в конструкторския шампионата. В нея двата екипа завършиха с равен актив от по 55 точки, но заради петата позиция на Ботас от „Имола“ базираният в Хинвил състав завърши на шестата позиция, докато за техните съперници остана седмата.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт