Намери ни
To Top

Президентът на БФГимнастика Красимир Дунев си пожела повече финали за България от Световната купа по паркур

Президентът на БФГимнастика Красимир Дунев си пожела повече финали за България от Световната купа по паркур, която ще се проведе от 9-и до 11-и септември пред зала 6 на НДК в София. Трасето вече е готово, а днес започнаха официалните тренировки.

„За втора година ще провеждаме Световната купа по паркур. Този път има много повече участници – над 90 от 21 държави.


Днес започнаха първите тренировки, утре са квалификациите, а в събота и неделя са финалите. Беше ни много трудно построяването на това уникално трасе. Искам да благодаря на всички хора, които бяха съпричастни с организацията“, каза Дунев на пресконференция днес.

„Това трасе е най-доброто, дори имаме уверение от Международната федерация, че е най-модерното и хубаво трасе. Тази година има промяна в модулите и дори състезателите, които дойдоха вчера казаха, че трасето е едно от най-добрите и им се струва доста променено и по-трудно от миналата година. Снощи до полунощ подготвяхме терена“, добави той.

България ще бъде представена от Мартин Димитров, Петър Петров, Йоан Досев, Руслан Пешев, Стела Паунова и Ксения Момчилова.

„Българските състезатели са подготвени, в добра форма. Наистина се надявам да имаме отново финал. Миналата година Мартин Димитров беше финалист, дано тази година да имаме повече финали. За първи път ще имаме и женско участие. За съжаление, миналата година не можа да стартира Стела Паунова поради контузия, но тази година имаме две дами, които се надявам да покажат едно добро представяне“, каза още Дунев.

Световното първенство по паркур тази година ще се проведе в Япония, но България няма да участва по финансови причини. Но София е одобрена за домакин на Световна купа и през 2023 година.

„Вече сме одобрени за домакини на Световна купа и по спортна гимнастика във Варна, и по паркур в София. Световно първенство най-после наистина ще се проведе в Япония октомври месец, за съжаление обаче, ние няма да вземем участие там поради финансови причини. Вчера разговарях с ръководството на Международната федерация, те се учудиха, че ние няма да пътуване, но очаквам покана от тях. Ако имаме покана, ще участваме“, заяви президентът на БФГимнастика.

Шефът на Международната централа (ФИГ) Моринари Ватанабе няма да присъства на турнира в София.

„Г-н Ватанабе беше много разочарован, че няма да може да присъства на Световната купа, тъй като в момента има заседание на Международния олимпийски комитет. Той ще дойде в София на 11 септември, но тогава ще е приключила Световната купа, но ще присъства на Световното първенство по художествена гимнастика“, каза Дунев.

Той призова феновете да посетят състезанието.

„Аз искам да поканя всички, които имат възможност да заповядат тук. Входът в свободен, наистина ще бъде едно уникално състезание, дано времето е с нас и да не вали. Елате и се насладете на този нов спорт – паркур“, допълни Красимир Дунев.

Снимки: Sportal.bg

Ощр от категория Спорт