Намери ни
To Top

Танак най-бърз в шейкдауна на рали „Акрополис“

Победителят от последните два кръга в Световния рали шампионат (WRC) Ойт Танак даде най-доброто време в шейкдауна на рали „Акрополис“.

Естонският пилот на Хюндай постигне време от 2:37.9 при третото си и последно минаване на тренировъчни етап, с което победи с 0.3 секунди своя съотборник Тиери Нювил.


Белгиецът също постигна рекордното си си време при третия си опит на „Лигариа“.

Трети в шейкдауна остана Крейг Брийн от М-Спорт, който бе с 0.9 секунди по-бавен от Танак. Четвърти се нареди третият заводски пилот на Хюндай за Ралито на Боговете Дани Сордо, чието време бе с 1.1 по-бавно от това на лидера. Брийн и Сордо също постигнаха своите върхови постижения при третото минаване на шейкдауна.

Лидерът в световния шампионат Кале Рованпера, който може още този уикенд да си гарантира титлата в WRC, даде шесто време, с пасив от 1.7 спрямо своя най-близък преследвач в генералното класиране Танак. Точно пред финландския пилот на Тойота се нареди неговият сънародник и съотборник Есапека Лапи, който бе с 1.4 по-бавен от първия.

Соченият като фаворит преди рали „Акрополис“ Себастиен Льоб даде десето време, като неговото изоставане от Танак бе точно 4.0 секунди. Деветкратният шампион обаче избра да направи само две минавания през шейкдауна, а не три, както всички други пилоти с Rally1 коли.

Същинската част на рали „Акрополис“, 10-ти кръг за сезон 2022 в WRC, започва още тази вечер със суперспециалния етап, който ще се проведе на олимпийския стадион в Атина. Той ще започне в 20:08 часа българско време, а от утре сутринта пилотите се пренасят на тежките макадамови отсечки северно от гръцката столица.

Петъчният ден включва общо шест изпитания, като само „Лутраки“ ще се кара два пъти, като етапи 2 и 4 на ралито. Това ще направи Ралито на Боговете много трудно за Рованпера, който като лидер в шампионата ще трябва да чисти пътя за своите съперници в утрешния ден.

Ощр от категория Спорт