Намери ни
To Top

Мартин триумфира пред Акоста и Куартараро в щурия спринт на „Херес“

Хорхе Мартин спечели своя втори спринт за сезона в MotoGP, след като триумфира в щурата къса надпревара на пистата „Херес“, в която втори и трети финишираха Педро Акоста и стартиралият 23-ти Фабио Куартараро.

Мартин стартира от третото място и още преди края на първия тур бе начело, след като изпревари тръгналия отлично Брад Биндър в спираното за деветия завой. В седмия тур пилотът на Прамак Дукати загуби първото място от Марк Маркес, отново в деветата крива, но това изобщо не това бе само началото на драматичните обиколки днес.


Първо в деветия тур Алекс Маркес, Брад Биндър и Енеа Бастианини паднаха в синхрон при преминаването на завой №5, без да има контакт между тримата, които се движеха на позициите от трета до пета. В същия тур Марк Маркес падна от първото място в деветия завой, което позволи на Мартин да поведе отново пред Педро Акоста и Маверик Винялес, които стартираха от четвъртата редица.

Петият завой обаче отново взе голяма жертва в десетата обиколка, когато Винялес изпусна предницата на своя мотор и напусна надпреварата. Това падане на пилота на Априлия позволи на потеглилият от 23-то място Куартараро да излезе на позиция за медал, която състезателят на Ямаха запази до финала, въпреки атаките на участващия с „уайлд кард“ пилот на КТМ Дани Педроса.

Пети завърши Франко Морбидели, който в последния завой на надпреварата изпревари успешно Йоан Зарко от LCR Хонда. Французина се опита да ускори по-рано за спринта до финалната линия, но изпусна мотора си и падна.

Тази грешка за Зарко позволи на Раул Фернандес да се класира на шестото място ред Марк Маркес, Аугусто Фернандес и Мигел Оливейра, които оформиха зоната на точките. На крачка от тях остана Жоан Мир, който в края на десетия тур бе избутан от идеалната линия от Марк Маркес в последния завой, което донесе санкция от една позиция на пилота на Грезини Дукати.

До финала на спринта стигнаха още Такааки Накагами, Зарко, Фабио Ди Джанантонио, Джак Милър, Алекс Ринс и Лоренцо Савадори. От тях единствен Накагами не регистрира падане в хода на дистанцията от 12 обиколки. А карирания флаг не видяха Лука Марини, Щефан Брадъл, Винялес, Алекс Маркес, Биндър, Бастианини, Марко Бедзеки, Франческо Баная и Алейш Еспаргаро.

Баная отпадна още в началото на третия тур, когато попадна в сандвич между Биндър и Бедзеки в първия завой. Така кошмарите за световния шампион в събота продължиха, тъй като този сезон той още не се е класирал в тройката на спринт. В Катар и Португалия италианецът завърши четвърти, в Щатите преди две седмици бе осми, а днес отпадна.

Така преди четвъртото основно състезание за годината световният шампион вече изостава с 42 точки от лидера в генералното класиране Мартин, който с актив от 92 пункта води с 29 пред Акоста и с 33 пред Бастианини. Четвърти с пасив от 36 точки е Винялес, а Баная заема петото място.

Основната надпревара за Гран При на Испания, четвърти кръг за сезон 2024 в MotoGP, стартира утре в 15:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт