Намери ни
To Top

Марк Маркес решава до дни дали ще участва в Гран При на Арагон

Шесткратният световен шампион в MotoGP Марк Маркес направи своето дългоочаквано завръщането на борда на мотор от кралския клас в началото на тази седмица. Испанецът се включи в официалния двудневен тест на „Мизано“, който се проведе във вторник и сряда и завъртя общо 100 обиколки на италианското трасе. 

За пилота на Хонда този тест бе изключително важен за възстановяването му от четвъртата операция на дясната раменна кост, която той счупи в Гран При на Испания преди две години. Самата интервенция се проведе в началото на месец юни в Минесота, а преди теста на „Мизано“ Маркес не се бе качвал на мотор от MotoGP от Гран При на Италия в края на май, когато той финишира десети на „Муджело“.


След края на двудневните изпитания испанецът застана пред медиите и заяви, че все още усеща болка в своята ръка, която не му позволява да направи дълга серия от обиколки. Той също така разкри, че до няколко дни ще бъде взето решението дали той да се опита да участва в Гран При на Арагон следващата седмица.

5

Марк Маркес се завърна на мотор от MotoGP

„Щастлив съм защото определено вторият ден усещането беше по-добро, особено сутринта. Следобяд имах малко повече проблеми, защото съм загубил малко мускулна маса и заставах в странни позиции, което доведе и до появата на болка и спряхме“, обясни Маркес.

5

Марк Маркес се завърна на мотор от MotoGP

„Това беше планът, докторите и физиотерапевтите ми казаха, че това ще се случи. Но за мен това бе един много добър тест, успях да изпробвам различни неща на мотора, но има още работа за вършене“, добави испанецът.

„През повечете време правих серии от по 4 обиколки, защото всеки път имах нужда от поне 2 обиколки, за да загрея тялото, така че правих 2 загряващи и 2 бързи. В последната серия направих 7 тура, за да разбера къде ми е лимитът и бързо осъзнах, че е твърде много и спрях. Това обаче беше по-добре от очакваното.

5

Марк Маркес се завърна на мотор от MotoGP

„Планът сега е да изчакаме 2-3 дни, за да видим как точно ще реагира ръката. В неделя или понеделник ще знам дали има смисъл да се опитвам да карам в Арагон. Най-добрият начин да си върна силата и увереността е когато съм на мотора“, завърши Маркес.

5

Марк Маркес се завърна на мотор от MotoGP

Испанецът завърши изпитанията на „Мизано“ на 13-то място с най-добро време от 1:31.642, което бе с 0.588 секунди по-слабо от това на Фабио Куартараро, който завърши на първото място теста.

Снимки: MotoGP

Ощр от категория Спорт