Намери ни
To Top

Мач на седмицата на Sportal.bg: Балкан – Черноморец

Еуфорията от класирането на мъжкия национален отбор на България на ЕвроБаскет 2022 премина и вече е време за началото на третото завъртане в Националната Баскетболна Лига. Битките в родния шампионат се подновяват в събота, когато е и „Мачът на седмицата“ на – действащият шампион Балкан (Ботевград) срещу изненадата на сезона Черноморец (Бургас). Двубоят е част от 19-ия кръг на НБЛ и ще се проведе в зала „Арена Ботевград“ от 19:00 часа.

И двата тима завършиха с победи второто завъртане от шампионата – Балкан преодоля съпротивата на Академик (Пловдив) със 81:70 като гост, а Черноморец се наложи над Спартак (Плевен) с 91:82 на вражеска територия.


В момента ботевградчани са трети в класирането с актив от 11 победи и 5 загуби, докато бургазлии са пети с 8 успеха и 8 поражения.

Следващият месец ще бъде тежък за отбора на Балкан, тъй като на „зелените“ им предстои борба на три фронта. Освен че тимът подновява участието си в първенството, момчетата на Йовица Арсич ще играят и в турнира за Купата на България между 11 и 15 март, както и в Топ 16 фазата на ФИБА Къп, която стартира на 23 март. Добрата новина за ботевградчани е, че ще бъдат домакини на „балона“ във втория по сила клубен европейски турнир на ФИБА. В следващите дни се очаква и решението на БФБ за това кой ще приеме турнира за Купата, като вариантите според последни информации са два – или Ботевград, или Самоков.

Балкан е сред четирите най-резултатни отбора в Лигата със своите 85.5 точки средно на мач в 16-те си двубоя от началото на сезона. В състава на Йовица Арсич липсва егоизъм, а това се потвърждава от средно 22-те асистенции, които тимът регистрира, като по този показател не нарежда на втора позиция в Лигата, единствено зад лидера в класирането Рилски спортист. „Зелените“ са №1 по брой отнети топки на мач с 9.6, като най-големите „крадци“ в отбора са гардовете Давонтей Джордан и Сияни Чеймбърс. Балкан вече има двама топреализатори с по 14.5 точки средно на мач – Чеймбърс и крилото Тауан Ейджи. Най-голям прогрес в играта си бележи Божидар Аврамов, който наниза 20 точки на Академик преди паузата и официално прехвърли двуцифрения актив за сезона със средно по 10.3 точки на двубой. Сред останалите лидери на ботевградчани са Дарко Балабан с 13.3 точки и 7.3 борби, както и Давонтей Джордан с 12.8 точки и 4.2 асистенции.

Черноморец знае как да побеждава в „Арена Ботевград“. Още в началото на сезона „акулите“ на Васил Евтимов превзеха крепостта на Балкан чрез победа с 87:79 след инфарктно продължение. Освен това бургазлии записаха успехи и над още два отбора от водещата четворка – Левски Лукойл и Берое. Черноморец спечели четири от последните си пет мача във второто завъртане и доказа, че не е никак приятен съперник на едрите риби в първенството. Отборът играе бърз баскетбол на високо темпо, което винаги е задавано от водещия реализатор в НБЛ – гардът на тима Дианте Болдуин.

„Акулите“ бележат средно по 89.1 точки през настоящия сезон, като в последните си шест мача в Лигата не са падали под 90 точки. Нито защитата на Левски Лукойл, нито тази на Академик (Пловдив), нито пък на Берое успя да спре Болдуин и компания. Черноморец е лидер по борби средно на мач с по 42.6, а също така успява да редуцира грешките си в нападение до само 13.4, което е вторият най-добър резултат за кампанията. Дианте Болдуин води тима със средно по 20.6 точки, 7.2 борби и 8.6 асистенции, а веднага зад него се нарежда крилото Марвин Смит, което бележи по 19.6 точки и хваща по 10.9 борби на двубой. Центърът Уендъл Люис също се оформи като сериозно оръжие в състава на Васил Евтимов, след като наниза рекордните си за сезона 28 точки при последната победа на тима над Спартак (Плевен). Американецът регистрира средно по 17.1 точки и 9.2 борби. Капитанът Константин Коев и гардът Евгени Хаджирусев също допринасят за успешния сезон на Черноморец. Коев записва по 14.8 точки и 7.9 борби, а Хаджирусев – по 11.9 точки на мач.

НБЛ, 26 кръг:

Балкан – Черноморец
Зала: „Арена Ботевград“
Съдии: Венцислав Великов, Калоян Костов, Стефан Несторов Стефанов
Начало: събота, 19:00 часа, Max Sport 2

Снимки: Балкан

Ощр от категория Анализ