Намери ни
To Top

Мач на седмицата на Sportal.bg: Рилски спортист – Левски Лукойл

Днешното дерби между тимовете на Рилски спортист и Левски Лукойл заема челно място в рубриката на – „Мач на седмицата“, която ще ви представя интересни факти за най-вълнуващите сблъсъци от Националната Баскетболна Лига. Срещата между двата топотбора в елита на родния шампионат е последна от 19-ия кръг на НБЛ и ще се проведе днес от 19:00 в зала „Арена Самоков“.

Рилски спортист заема лидерската позиция в класирането на първенството с актив от 14 победи и 2 загуби, следван плътно от Левски Лукойл, който е втори с 13 успеха и 3 поражения. Двата тима вече изиграха два мача от редовния сезон, като победите са поделени.


Първо „сините“ надиграха своя съперник със 75:64 в Самоков в първия кръг, а след това „Рилецо“ си върна в „Универсиада“ и взе категоричен успех с 87:73.

Може да бъде изображение с 1 човек и standing

Отборът на Людмил Хаджисотиров дълго време трябваше да води тренировки без четирима ключови играчи, които бяха част от националните си отбори – Павлин Иванов, Деян Карамфилов, Алекс Симеонов и Нико Карвачо. Самоковци обаче трябва да влязат в римът максимално бързо, защото през този месец ги очакват битки на три фронта – в НБЛ, Купата на България и ФИБА Къп. Рилски спортист е в серия от три последователни успеха във всички турнири, като в последния си двубой от второто завъртане не остави шансове на Берое в Стара Загора и го надви с 92:78.

Отборният баскетбол е на почит в състава на Удо. Въпреки че „Рилецо“ не разполага с основен точконосител в състава, тимът все още е лидер по отбелязани точки средно на мач с 91.8 през настоящия сезон. Липсата на егоизъм резултира във висок брой завършващи подавания – 22.4 на мач през кампанията, които са напълно достатъчни да оглавят отборната класация. „Рилецо“ стреля най-добрия процент от зоната за две точки – 55%, има най-малко допуснати грешки в нападение – 12.8, и е лидер по индекс на полезност със 110.7 в конкуренцията на останалите осем тима в шампионата.

Може да бъде изображение с 1 човек, playing a sport и ball

За момента лидер на Рилски спортист е американецът Брандън Браун със средно по 13.6 точки и 5.7 асистенции. Още трима играчи от титулярната петица заслужават внимание – Павлин Иванов с 13.5 точки, чилийският национал Нико Карвачо с 13.1 точки и 9.1 борби, както и крилото Алекс Симеонов със своите 12.0 точки и 5.3 овладени топки под двата ринга. От пейката на Рилски добро впечатление правят американеца Трей Портър със средно 9.8 точки при 61% стрелба от игра, Мирослав Васов с 8.1 точки и Тихомир Желев с 6.7 точки при 35% стрелба от тройката.

Още в началото на сезона Левски Лукойл показа, че знае как да печели в Самоков. Отборът на Константин Папазов постигна 11-точков успех далеч от дома в първия кръг от шампионата, но сега нещата изглеждат доста променени. „Рилецо“ набра скорост, а при „сините“ имаме цели две нови попълнения. Центърът Кийт Бенсън, който направи дебюта си със столичани преди около месец, а също така и новопривлеченият гард Ракуан Мичъл, който вероятно ще изиграе първия си мач с отбора тази вечер. Мичъл добре познава обстановката в родния баскетбол, тъй като в началото на сезона бе част от Берое.

 

Също като в класирането, Левски Лукойл е втори по резултатност след Рилски със своите 89.6 точки средно на мач, обещавайки високорезултатен сблъсък тази вечер. „Сините“ не доминират в толкова отборни статистически категории колкото днешния си съперник, като най-видно е отстъплението при стрелбата им – от зоната за две точки Левски Лукойл стреля 43% срещу 55% за самоковци, а от тройката – 20% срещу 23%.

 

 

Въпреки това софиянци винаги могат да разчитат на своето основно оръжие – центърът Данило Тасич. Сърбинът прави изумителен сезон със синия екип и записва средно по 20.0 точки, 9.7 борби и 4.1 асистенции. Чавдар Костов също е сред най-полезните играчи в отбора на Тити Папазов, като той допринася с по 15.3 точки и 4.3 борби. Плеймейкърът Тайрън Бразелтън и крилото Христо Захариев нижат по 13.9 точки на мач, а доказаният стрелец Венцислав Петков винаги може да носи енергия на съотборниците си – 13.1 точки от гарда. Всичко това, заедно с новите Бенсън и Мичъл, прави двубоя за „Рилецо“ доста по-тежък от този, който спечелиха с 14 точси в „Универсиада“ в началото на годината.

НБЛ, 19 кръг:

Рилски спортист – Левски Лукойл
Зала: „Арена Самоков“
Съдии: Мартин Хорозов, Николай Цинцарски, Ангел Иванов
Начало: понеделник, 19:00 часа, Max Sport 2

Ощр от категория Анализ