Намери ни
To Top

Какво следва за ШЛ след провала на предложената реформа

Първото предложение на Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) и нейния президент Андреа Аньели за нов формат на Шампионската лига, който на практика би създал затворена Супер Лига, претърпя провал. Всички 20 клуба от английската Премиър Лийг го отхвърлиха, германската Бундеслига също се възпротиви, 17 от 20-те във френската Лига 1 бяха „против”, като в Испания само Барселона и Реал Мадрид, а в Италия само Ювентус бяха „за”.

Сега УЕФА е под натиск от клубове от по-малки лиги, например Аякс, Селтик и Андерлехт, да увеличи броя на участниците в ШЛ. На 11 септември т.


г. ще има среща между УЕФА, ЕСА и европейските лиги, за да се приемат промените във формата на най-големия клубен турнир от 2024 г. насетне. Ето отговорите на най-важните въпроси по темата.

Мъртви ли са вече плановете за четири групи от по осем отбора с дивизии с изпадащи и изкачващи се?

Поне така изглежда. Дори и в рамките на самата Асоциация на европейските клубове само три – Юве, Мадрид и Барса – официално подкрепиха това предложение. УЕФА сега се отдалечава от идеята, като и президентът Александър Чеферин, и финансовият президент Дейвид Гил имат големи съмнения относно правилността .

Кой стои зад плана за разширение на ШЛ до 40 или 48 отбора?

Малка група от клубове от средните по размер страни, които за момента искат да запазят анонимност. Поне докато от ЕСА формално оттеглят плана си за четири групи от по осем отбора.

Покачват ли се шансовете за приемане на плана за разширение и какъв е най-вероятният изход, ако той не се осъществи?

Определено шансовете сега са по-добри. Наличието на 40 отбора в 8 групи по пет би задоволило някои от средните по размер страни, които не получават автоматична квота, и не би разводнило значително качеството на турнира, което е тревогата на клубовете от Топ 5 лигите на континента. Все още обаче има предизвикателства по отношение на календара, тъй като 40 или 48 участници значат 10 кръга вместо досегашните шест. Може би най-вероятният изход си остава този УЕФА да съумее да удържи на натиска за промени в елитното си клубно състезание.

Колко повече пари се очаква да получат клубовете от тези планове?

УЕФА ще анализира потенциалния ефект на парите от телевизионните права от всяко получено предложение, но се приема, че приходите от това перо се изравняват във футбола. Това няма да е решение, което осигурява огромен ръст в приходите на всички участници, а по-скоро ще разпредели парите от Шампионската лига малко по-нашироко. Обичайно участващите в турнира големи клубове може накрая да получават дори по-малко пари, ако общият награден фонд се дели на 40 или 48, ала ще имат ползата от два до четири мача повече в груповата фаза.

Какво трябва да се случи, за да бъдат приети каквито и да било промени?

Има среща между УЕФА, ЕСА и европейските лиги в Нион, Швейцария, на 11 септември. Ще трябва да има широко разбирателство между всички, за да се случи каквото и да било.

Ако никой от плановете не бъде предпочетен, какъв би бил най-вероятният изход от ситуацията?

Статуквото ще се запази, но ще има все по-нарастващ натиск от страните извън Топ 5 лигите за препращане на повече пари към двете състезания на Лига Европа.

Може ли един провал на преговорите за нова сделка да увеличи шансовете водещите клубове да формират европейска Супер Лига?

Андреа Аньели – президентът на Ювентус и на Асоциацията на европейските клубове, все още драпа със зъби и нокти за промяна, тъй че сигурното е, поне така изглежда, че лидерите в борбата за промени ще продължат да търсят алтернативи за формата на Шампионската лига. Новата Световна клубна купа от 24 отбора, която стартира през 2021 г. и ще има осем участника от Европа, може всъщност да намали напрежението от топ клубовете към УЕФА да реформира ШЛ.

Къде стоят в тези дискусии клубовете от Премиър Лийг?

Те единодушно се противопоставят на плана на Асоциацията на европейските клубове за четири групи от по осем отбора. Тук официално се включва и Манчестър Юнайтед, въпреки че техният вицепрезидент Ед Уудуърд е в борда на ЕСА. Според наши източници той вярва във възможността за постигане на равновесие.

Би ли значело увеличение на 40 или 48 отбора покачване и на бройката на английските участници в груповата фаза на ШЛ?

Малко е вероятно, тъй като те и в момента имат четири гарантирани места в групите. Една от дискутираните възможности е и двата финалиста от Лига Европа да получават квота директно за груповата фаза на ШЛ през следващия сезон.

Мартин Зиглър, „Таймс”

Ощр от категория Шампионска лига