Намери ни
To Top

Шампионски обрат за Манчестър Сити в дербито с Арсенал

Арсенал допусна втора поредна загуба след обрат и падна с 1:2 като гост на Манчестър Сити в едно от големите дербита на 17-ия кръг във Висшата лига. Тио Уолкът даде преднина на „артилеристите” още в 5-ата минута на „Етихад”, но след почивката Лерой Сане и Рахим Стърлинг обърнаха мача и качиха „гражданите” на второто място в класирането.

Сити събра 36 точки с втория си пореден успех и е на второ място, изоставайки на 7 зад лидера Челси. Арсенал губи два поредни мача в Премиършип за първи път от две години насам и остава на станалата пословична за клуба 4-та позиция с 34 точки.


През седмицата Арсенал поведе на Евертън на „Гудисън парк” и после загуби. Днес същата история се повтори за отбора на Арсен Венгер.

Всички играчи на Манчестър Сити излязоха с фланелки с името на своя съотборник Илкай Гюндоган, който получи тежка контузия и няма да играе до края на сезона. Тази акция обаче беше осмята в социалните медии.

„Небесносините” натиснаха в началото, но Арсенал излезе напред с първата си добра атака в петата минута. Алексис Санчес пусна по земя за Уолкът през центъра, английският национал овладя и прецизно насочи в левия ъгъл – 1:0. Едва ли в тази минута Венгер си е представял, че това ще бъде единственият точен удар на неговия отбор в мача.

В седмата минута Стърлинг изпусна 100-процентово положение и не можа да нацели 7-метровата врата от 2-3 метра с глава след отлично центриране на Де Бройне.

Арсенал се прибра в своята половина и дебнеше на контра. Йозил пусна за Уолкът над защитата, волето от въздуха не се получи и топката прелетя далеч от целта.

Де Бройне падна в наказателното поле с гръб към вратата при борба с Габриел, но съдията не му даде исканата дузпа. Начо Монреал центрира хубаво и Уолкът с глава се размина с гола, докато Браво изглеждаше безпомощен.

Гуардиола извади Сабалета и пусна Саня на почивката, а веднага след рестарта Сити изравни след съмнително положение за засада. Давид Силва копна над отбраната на „артилеристите”, Лерой Сане се обърна и отблизо прониза Чех – 1:1.

Арсенал беше притиснат още по-близо до своето наказателно поле, докато Сити пресираше здраво за втори гол. Рикоширал силен изстрел на Де Бройне накара Чех да се разтяга и да избива от долния ляв ъгъл.

В 71-ата минута Де Бройне намери като по конец Рахим Стърлинг с далечен диагонален пас, Стърлинг навлезе към наказателното поле и с левия крак преодоля Петър Чех в близкия долен десен ъгъл – 2:1 и пълен обрат.

Хесус Навас достави отлично подаване пред вратата веднага след влизането си в игра, но Де Бройне нямаше късмет и уцели страничната греда.

Венгер пусна Окслейд-Чембърлейн, но му се наложи да го вади 13 минути по-късно заради проблем. Жиру също влезе, но Арсенал нямаше ясна идея как да стигне до изравнителен гол и френският нападател получи едва едно удобно центриране, което след рикошет в неговата глава излезе в аут.

В добавеното време безпомощността на Арсенал лъсна в една абсурдна ситуация. Гостите имаха последен шанс от фаул да центрират пред вратата на „гражданите”, но се чудиха дълго какво да правят и накрая Чех дойде да подаде на съотборник на пет метра по-напред, преди топката да бъде ритната за последно и съдията се умори да чака Арсенал, свирейки край.

Ощр от категория Футбол