Намери ни
To Top

Рибакина спря Швьонтек в Щутгарт

Двукратната шампионка и защитаваща титлата си Ига Швьонтек (Полша) отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на клей в Щутгарт (Германия) от сериите WТА 500 с награден фонд 922 573 долара за трета поредна година. Водачката в схемата загуби от Елена Рибакина (Казахстан) с 3:6, 6;4, 3:6 за 2:49 часа.

Рибакина, номер 4 в световната ранглиста, наниза 10 аса и спаси 11 от 13 точки за пробив, за да спечели първия полуфинал на турнира.

„Както винаги беше много труден мач и аз се борех за всяка топка, беше оспорван двубой.


Много се радвам, че успях да спечеля и показах добра игра“, каза победителката.

Това е четвърта победа за Рибакина в шест срещи срещу Швьонтек. Полякинята не успя да стане първата трикратна шампионка в Щутгарт след Мария Шарапова от 2012-2014 година.

Рибакина ще спори за титлата срещу украинката Марта Костюк, която елиминира шампионката от „Уимбълдън“ Маркета Вондроушова (Чехия) със 7:6(2), 6:2 за 95 минути.

Костюк поведе с 5:1 в първия сет, но съперничката й изравни и трябваше да вземе тайбрека, за да спечели частта. Във втория сет украинката отново поведе с 5:1, но този път беше категоричка и след 6:2 затвори мача.

Рибакина ще играе на петия си финал за годината, след като спечели в Бризбейн и Абу Фаби, а загуби в Маями и Катар. Костюк, който загуби от Швьонтек на полуфинала в Индиън Уелс, достигна до спора за трофея в Сан Диего през март.

Победителят от неделния финал ще получи автомобил Порше, заедно с паричната премия, но за Рибакина това може да бъде проблем.

„Все още нямам шофьорска книжка, така че това ще бъде следващата ми цел“, пошегува се тя, след като победи Швьонтек.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Тенис