Намери ни
To Top

Доц. Кунчев алармира за опасност, дебнеща отвсякъде: Веднага идете на лекар, ако видите това!

В началото сме на активния сезон на кърлежите, а и не само – и на други членестоноги, които пренасят болести, комари и различни видове. Химичната обработка е едно, но ключово е всички площи редовно да се окосяват. Това заяви пред Нова телевизия доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.


По думите му, кърлежите буквално дебнат. Те усещат издишвания въглероден двуокис от хората и други животни от десетки метри, заемат подходящо място, така че минавайки покрай храстчето или високата трева да се прехвърлят на нас и да се впият.

Не всяко ухапване от кърлеж значи задължително заразявания. Процентът в различните места на страната е различен, но той не надвишава 2 до 5% заразени кърлежи.

Най-често срещаните у нас са лаймската болест. От началото на година вече има 10 случая.

Още няма марсилска треска, но се очаква да има“, обясни той.

Доц. Кунчев препоръча да се внимава, когато се почистват домашните любимци, тъй като огромният процент заразявания става при тяхното почистване. Кърлежите трябва да се свалят без да се размачкват.

Колкото по-дълго престои кърлежът в тялото, толкова повече се увеличава шансът да предаде заразата.

По отношение на това дали кърлежът трябва да се маха с лекарска помощ, той обясни: „Зависи колко той е впит. Ако е в ранни фази – до 1-2 часа, няма никакъв проблем да бъде свален без особени усилия. Ако става въпрос за задържан и дълбоко навлязъл в кожата кърлеж, е по-добре да се обърнем към лекар.

Просто трябва със защитена ръка – с ръкавица или найлон – да се опитаме с леки, поклащащи движения. Хоботчето, с което те се впиват, има т.нар. контри, те са направени трудно да се сваля. Ние трябва да разхлабим това хоботче и да измъкнем кърлежа цял“.

При по-сложни случаи той препоръча да се потърси лекарска помощ.

Ако кърлежът е заразен, обикновено на мястото на ухапване започва някакъв процес. При марсилската треска той е видим, при лаймската болест – не чак толкова.

„Във всички случаи има зачервяване, което търпи едно характерно развитие, по което лекарят може да постави диагнозата. Има и общи прояви като отпадналост, температура, но те са по-общи.

Обикновено при зачервяване това е един от признаците, че може да е станало заразяване“.

Във връзка с първия случай на заразен с морбили у нас, доц. Кунчев посочи: „Аз и в момента нямам 100% увереност дали става въпрос за морбили. Доста са противоречиви изследванията, които бяха направени.

По-добре да приемем, че е морбили да се вземат всички мерки. А те са взети.

Следващата седмица изтича максималният инкубационен период от 21 дни и ако дотогава не възникне нов случай, можем да счетем, че сме се справили.

Открити са всички контакти на детето както в детската градина, така и в спортния клуб, който посещава, и в дома. Това са около 35-36 души. Знаем техния имунизационен статус. Всички са напълно имунизирани.

Аз лично не очаквам някакви неприятни изненади“.

„Беше очаквано. В ситуацията, в която се намираме –  около нас в Сърбия, Румъния, да не говорим за Дания, Холандия, има стотици, дори хиляди случаи на морбили. Нямаше как да няма някакъв внос“, обясни той.

Клиничната картина при заразеното дете е много лека, което означава, че е възможно то наистина да е имунизирано, с времето леко да е спаднал имунитетът. Има 1-2% от хора, които дори да са имунизирани, не образуват пълен имунен отговор и е възможно при тях в лека форма заболяването да се прояви.

Детето не е ходило в чужбина, но е ходило в известен ски курорт, където има чужденци.

Доц. Кунчев каза, че в последните години се увеличават и заразените с коклюш. Около 70 са случаите от началото на годината. Всички са с леко протичане на заболяването. 

Ощр от категория