Намери ни
To Top

Арсенал 1:0 Байерн, гол на Букайо Сака

Арсенал и Байерн (Мюнхен) играят при 1:0 в първи мач от четвъртфиналите на Шампионската лига. Гола отбеляза Букайо Сака в 12-ата минута. За разлика от предишни случаи, когато двата тима са се срещали в евротурнирите, този път в ролята на фаворит са „топчиите“. Отборът на Микел Артета прави много силен сезон и е лидер в Премиър лийг, а Байерн тотално разочарова в Бундеслигата и скоро ще види края на хегемонията си, отстъпвайки короната на Байер (Леверкузен).


Арсенал нямаше проблеми в груповата фаза на ШЛ, а на осминафиналите елиминира Порто след изпълнение на дузпи. Съставът от Северен Лондон е сред 8-те най-добри на Стария континент за първи път от 2010 година и със сигурност амбициите на Артета и компания са за нещо повече. През уикенда „артилеристите“ разгромиха с 3:0 Брайтън и в четвърти пореден мач не допуснаха гол.

Представянето на Байерн е на другия полюс и позорната загуба с 2:3 от Хайденхайм, след като баварците водеха с 2:0, само доказва, че отборът е в криза. Томас Тухел отдавна е наясно, че Шампионската лига е последният му шанс да постигне нещо значимо в Мюнхен, преди да напусне поста си през лятото. Един от малкото запомнящи се двубои на германския гранд от началото на годината беше победата с 3:0 над Лацио в реванша от осминафиналите на най-престижния клубен турнир, но визитата на „Емиратс“ със сигурност ще е много по-тежко изпитание.

Мюнхенският колос навярно ще черпи самочувствие от факта, че спечели всеки от последните си три мача срещу Арсенал в Шампионската лига с един и същ разгромен резултат – 5:1. През 2015 година баварците сразиха английския тим в груповата фаза на „Алианц Арена“, а през 2017-а на два пъти прегазиха „топчиите“ на осминафиналите в надпреварата. Байерн е на четвъртфинал в ШЛ за пети пореден път, но не е прескачал тази фаза от 2020 година, когато завоюва шестата си европейска титла.

Артета няма сериозни кадрови проблеми и залага на отимален състав. В предни позиции за Арсенал започнаха Букайо Сака, Кай Хавертц и Габриел Мартинели, който беше предпочетен пред Габриел Жезус. Тримата в средата на терена са Жоржиньо, Деклан Райс и капитанът Мартин Йодегор. На вратата отново застана Давид Рая, а Бен Уайт, Габриел Магаляеш, Вилиам Салиба и Якуб Кивиор оформиха защитната линия на „топчиите“.

Сред 11-те на Байерн също липсват големи изненади. Нападението води Хари Кейн, на когото помагат Серж Гнабри, Джамал Мусиала и Льорой Сане. Двойка вътрешни халфове са Леон Горетцка и Конрад Лаймер, а Йошуа Кимих действа като десен бек. Отляво на защитата е Алфонсо Дейвис, а в центъра си партнират Ерик Дайър и Матайс де Лихт. На пейката остават Дайо Упамекано, Рафаел Герейро, Томас Мюлер и Кингсли Коман.

Началните минути преминаха с териториално надмощие на Байерн, но без да се стигне до удари към вратата, пазена от Давид Рая. Арсенал разчиташе на контраатаки и при първата от тях Мартинели стреля на сантиметри от гредата. Малко по-късно Алфонсо Дейвис фаулира Букайо Сака и получи жълт картон, който ще му попречи да играе в реванша. Постепенно Арсенал

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол