Намери ни
To Top

Велик българин! Цял Казахстан боготвори Станимир Стоилов, всички се прекланят пред него. Ето защо

Станимир Стоилов върви към десета купа за 11 години треньорска кариера. Мъри докосва втора поредна титла на Казахстан.
Българинът триумфира с „Астана“ в дерби с шампионски залог срещу „Кайрат“ на чужд терен – 1:0. Два кръга преди края първенецът изостава с 2 точки от съперника, но има да играе и отложен мач.


Всички двубои на „Астана“ до края са на свой терен.

С ключовата победа Стоилов стъпка и устатите критици, които лееха упреци защо даде почивка на петима титуляри при 0:4 с „Атлетико“ в Мадрид в мача от Шампионска лига във вторник. При очевидната разлика в класите с испанците Мъри искаше да съхрани силите на изтощени от тежкия сезон играчи в името на още един трофей.

Часове преди дербито в психоатаките се включи дори Айсултан, внук на президента на страната Нурсултан Назарбаев. Едва 25-годишният лейтенант от военното разузнаване иска да оглави Футболната федерация на Казахстан, а неговият тъст е бос на „Кайрат“. Айсултан призова във фейсбук народът да вика за отбора от Алмати, защото от „Астана“ оцапали националната чест, като излезли с някои резерви в Мадрид. Но си е ясно, че внучето е от „Кайрат“.

„В нашия клуб има стратегия и не трябва да ни се разказват приказки – гордо обяви Стоилов след триумфа. – Знаем какво правим! Взехме решение и то се оказа правилно.“

Дори при реми тимът на практика губеше шанс за злато. В мача „Астана“ отправи 3 удара в рамката на вратата и не позволи нито един на съперника. Танат Нусербаев вкара в 45-ата минута, а особено краят на мача беше изключително нервен.

Освен титлата за миналия сезон Мъри спечели и Суперкупата в Казахстан. По-рано вдигна 6 трофея с „Левски“ и 1 с „Литекс“.

Източник: Труд

Ощр от категория Футбол