Намери ни
To Top

Нов формат и сериозни предизвикателства през новия сезон на Висшата лига

Национална волейболна лига (НВЛ) се завръща с нови предизвикателства през сезон 2023/2024 година не само в Efbet Супер Волей, но и във Висшата лига.

Тази година всички 16 лицензирани отбора ще се състезават един срещу друг без да бъдат разделяни в отделни групи. Първенството ще бъде 30 кръга, като първите 8 от класирането ще играят плейофи, а последните 4 тима ще се борят за оставане. Отборите се подготвяха усилено за новия формат, в който ще срещнат и съперници, срещу които до този момент не са играли.


Изненадите са гарантирани, а нивото на волейбола в тaзи лига със сигурност ще се покачи.

Вицешампионите във Висша лига, които нямаха загуба в изминалия редовен сезон Дунав (Русе) запазват основна част от състава си като ядрото е съставено предимно от състезатели от школата на клуба. Остават и основни опитни състезатели, а тимът се подсилва и нови попълнения като 205-сантиметровия диагонал Теодор Стратиев, като целта остава първото място. Дунав стартира сезона с домакинство на Славия.

От своя страна тимът на Славия, който се завръща във Висшата лига след участие в Efbet Супер Волей, и този сезон ще заложи на млади състезатели от школата. Отборът на Северин Димитров показа в контролните срещи, че въпреки младостта си, не е за подценяване и ще се бори за успех. Този месец Славия отбелязват и 100 години волейбол в клуба, което несъмнено ще бъде допълнителен стимул за момчетата да защитават честта на един от най-старите волейболни клубове в страната.

Носителят на Money Купа България Висша лига – Звездец (Горна Малина), също запазва ядрото на отбора, постигнал големия успех в началото на 2023 година. Тимът привлече няколко нови попълнения, които се очаква да подобрят играта в посрещане и защита, както и до мрежата. Целта пред горномалинчани ще бъде отново да са сред водещите във Висшата лига. Момчетата на Иван Генков стартират сезона като гости на Изгрев (Ябланица). През изминалия сезон Изгрев завършиха на последното място в група Запад във Висшата лига, но успяха да запазят мястото си във формата. Отборът от Ябланица никак не е за подценяване, особено при усилията, които се влагат в школата на клуба и обиграването на млади състезатели.

Миньор (Перник), които завършиха на първо място в Западната група през изминалия сезон само с една загуба, стартират сезона с гостуване в Пловдив на Виктория. Тимът от Перник отново се готви за силно представяне и се очаква да бъде сред лидерите и след сливането на групите. Тимът на Виктория пък се завръща във Висшата лига след участие в А НВГ. Пловдивчани започнаха подготовката си на морето в началото на септември и през този сезон отново ще заложат на млади състезатели от собствената си школа като „най-възрастния“ състезател е на 18 години, а средната възраст на тима е 16 години.

Вторият на Запад и финалист в турнира за Купа България Висша лига Етрополе започна подготовката за сезона със заявка за влизане в Efbet Супер Волей. Тимът отново ще бъде воден от Ваньо Василев. Съставът от изминалия сезон се запазва, като има само една промяна – на поста разпределител етрополци привлякоха бившия състезател на Берое 2016 (Стара Загора) Денимир Димитров. На 28 октомври тимът стартира участието си във Висшата лига като домакин на Арда (Кърджали). Волейболният отбор на Арда пък завърши на предпоследно място през изминалия сезон във Висшата лига. Сис сигурност амбициите пред играчите са за подобряване на представянето, а при новия формат всеки спечелен мач може да се окаже решаващ за попадане в Топ 8.

Ботев (Луковит), които останаха на крачка от лидерството в Западната група само с една загуба през целия сезон, и тази година запазват основната част от състава. Тимът от Луковит със сигурност ще се бори за достигане на плейофите и попадане сред топ отборите. В първия си мач Ботев посреща ВАСК. Отборът на ВАСК залага на млади състезатели от школата си. Както се видя и през изминалия сезон, в който завършиха на 5-то място, съперниците им трябва да бъдат предпазливи, тъй като младите волейболни надежди не са за подценяване.

Черноморец (Бяла) завършиха на престижното трето място в Източната група през сезон 2022/2023. Тази година предизвикателствата пред клуба се увеличават, а със сигурност и желанието за победа у състезалите. Първият мач на черноморци е срещу Град в Белоградчик. Отборът на Град завърши на 7-мо място в Западната група на Висша лига, а подготовката за новия сезон е усилена и изненади не са изключени.

Във Висшата лига се завръща и отборът на Ботев (Ихтиман), които си завоюваха мястото след серия от победи в А НВГ, а за настоящия сезон тимът е подсилен. Първият мач на завърналите се след 2-годишно отсъствие е домакинство на Родопа (Смолян). Родопа също започна с морска подготовка през месец септември. Тимът на Иван Фисински се готви усилено за новите предизвикателства като амбицията им е да достигнат до плейофите.

Софийски университет продължава участието си във Висшата лига с амбиции за победи. В първия кръг тимът е домакин на Сливнишки герой. Тимът от Сливница завърши изминалия сезон с 2 победи от 10 мача, но запази мястото си във втория ешалон във волейбола. Тази година пред отбора стои предизвикателството да подобри представянето си и да докаже, че може отново да бъде сред най-добрите.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Волейбол