Намери ни
To Top

Павлин Иванов пред Sportal.bg: Отиваме в Турция като аутсайдер, надявам се на изненада

Капитанът на мъжкия национален отбор по баскетбол Павлин Иванов застана пред камерата на Sportal.bg, за да разкрие как върви подготовката за предолимпийската квалификация и как определя съперниците, които България ще срещне в Турция. Опитният баскетболист говори и за включването на гарда Брандън Йънг и самочувствието на младите играчи. 

– Как върви подготовката за предолимпийската квалификация, до която остават броени дни? 
– Подготовката върви нормално.


Вчера ни беше първият ден, малко по-тежко е след почивка, винаги е така. Мисля, че от днес вече ще сме на пълни обороти и ще се готвим. 

– България ще се изправи срещу Турция, Украйна и Исландия. Колко е тежка групата и преодолима ли е? 
– За нас всички групи са тежки, но пък аз вярвам, че можем да направим изненада. Мисля, че всеки един от нас вярва, че можем да играем добре. Отиваме там, за да играем добре, пък дали ще се класираме вече… шанс. 

– Кой е най-тежкият съперник? 
– Със сигурност Турция, но и другите отбори са доста класни, но със сигурност най-тежкият е Турция. 

– Как се отрази смяната на основния гард преди предолимпийските квалификации и сработи ли се вече отбора с Брандън Йънг? 
– Сега трябва да се види на мачовете. Едно е на тренировка, друго е на мач. Те са доста различни играчи (б.р. с Коди Милър-Макинтайър), но Брандън Йънг всеки го познава, така че ще бъде полезен. 

– Повиши ли се самочувствието на младите играчи? 
– Те младите си имат доста самочувствие, така че не им трябваха тези победи, за да си го вдигнат. Мисля, че сме здраво стъпили на земята, знаем реално какво е нивото ни. Да, имаме мечти в Турция да стигнем поне до полуфинал, но реално знаем какви са ни възможностите. 

– Усещаш ли подценяване от другите отбори спрямо България? 
– От тези отбори, с които сега играхме – Австрия и Норвегия, не. Но сега с отборите, с които играем, може и да има подценяване. 

– Може ли това да е в плюс на българския отбор? 
– Със сигурност. По-добре да е така, отколкото да отидеш с големи очаквания и накрая нищо. С тези държави няма как да сме фаворити. Отиваме като аутсайдер, надявам се на изненада. 

– Изтеглен бе и жребият за основната европейска квалификация. България е в група с Швеция, Германия и Черна гора. Колко е тежка тази група? 
– Колкото е тежка, толкова и не е. В смисъл такъв, че можеше много по-тежка група да ни се падне. Мисля, че имаме шансове и там да преминем, защото първите три отбора преминават и се класират за европейско. Това е след още една година, младите момчета ще са натрупали опит, но нека да мислим мач за мач, пък после вече ще го мислим, има една година…

Снимки: Борислав Цветанов

Ощр от категория Баскетбол