Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/08/screenshot467703.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
ФИА иска заводски отбори от САЩ и Китай във Формула 1 – Sportove
Намери ни
To Top

ФИА иска заводски отбори от САЩ и Китай във Формула 1

Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Мохамед бин Сулайем разкри, че неговата мечта е в близко бъдеще да види заводски отбори на производители от САЩ и Китай на стартовата решетка във Формула 1.

Изказването на дубаеца идва на фона на продължаващия процес по търсене на нови отбори, които да влязат в спорта между 2025 и 2027. Една от водещите кандидатури на тази на Андрети, която е в партньорство с Кадилак, което в известна степен би изпълнило част от мечтата на Бин Сулайем.

„Мечтата ми е да имаме изцяло заводски отбор на производител от Съединените щати и също така бих искал да видя подобен проект от китайски производител.


На всички ни е позволено да имаме мечти, но тези са постижими. В Китай живеят 1.4 милиарда човека и повече от 50% от колите, електрическите коли на пътя са китайски. Това е факт, пазарът там е много голям.

„Китайците са много сериозни, когато говорим за електрификация и хибридна технология. Ще ви кажа нещо: промените в двигателите, които ще влязат в сила през 2026 са правилните. Мислите ли, че иначе Ауди щяха да дойдат? Това се случи само заради промените в задвижващите системи, които бяха одобрени.

„Направихме добро за спорта и това отвори вратите за нови производители. Хонда реши да остане, Форд се върна, Ауди ще влезе, а в Порше още мисля. Бих казал, че все още има топлина между Порше и Формула 1“, заяви Бин Сулайем в интервю за motorsport-total.com.

Новите правила за задвижващите системи, които ще влязат в сила през 2026 година ще продължат да разчитат на 1.6-литровите V6 турбо-хибридни моторите, които се използват от 2014 година насам. Тогава обаче хибридната система ще бе опростена, чрез премахването на MGU-H компонента, и ще бъде направена много по-мощна. От 2026 година 50% от мощността на задвижващата система ще се генерира от електромоторите, а останалите 50% от двигателя с вътрешно горене.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558