Намери ни
To Top

Промениха правилника за спринтовите квалификации във Формула 1

Пистата „Ред Бул Ринг“ приема вторият от общо шест спринтови уикенда във Формула 1 за 2023 година. Първият такъв се проведе в Азербайджан в края на месец април, когато бе въведен и новият формат на спринтовите уикенди. Промяната е свързана с пълното разделяна на спринта и основното състезание, като сега двете надпревари имат отделни квалификации и резултатите от спринта нямат касателство към стартовата решетка за неделя.

Двете квалификации обаче не са съвсем еднакви, тъй като сегментите на тази в събота са по-къси спрямо сегментите на петъчната сесия, която важи за неделния старт.


Освен това по време на съботната квалификация, ако тя е на сухо, пилотите са задължение да участват с определен тип гуми във всяка една нейна фаза. В SQ1 и SQ2 те трябва да стартира с един чисто нов комплект гуми медиум, а в SQ3 те трябваше да участват с един комплект нови гуми софт.

От този уикенд обаче изискването за SQ3 се променя и сега комплектът гуми софт не трябва да бъде нов. Това се прави в отговор на породилия се казус в Баку, където Ландо Норис нямаше как да излезе на пистата в SQ3, тъй като нямаше останали нови гуми софт след петъчната квалификация. От Макларън обмисляха да пуснат своя пилот с интермедия на изцяло сухото трасе, което създава потенциално опасна ситуация и за да бъде избегната тя правилникът за Австрия се променя.

Рейс директорът Нилс Витих информира за това отборите чрез своите бележи преди началото на Гран При на Австрия. От тях става ясно, че тази промяна е съгласувана с ФИА, Либърти медия и отборите, като девет от тях са подкрепили това изменениет, но не се споменавах кой е бил отборът, който е бил против.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт