Намери ни
To Top

Германия, Норвегия и Египет са на четвъртфиналите на Световното първенство по хандбал за мъже

Световният шампион по хандбал за мъже Дания спечели с 33:24 (18:10) срещу САЩ в среща от група IV на втората фаза, но все още не се е класирал за четвъртфиналите, което се провежда в Полша и Швеция. Датчаните имат сега 7 точки и в последния кръг ще играят с вече осигурилия си участие напред отбор на Египет, за да не позволят на Хърватия да ги измести. Хърватите нямаха проблеми с Белгия и по-рано същия ден ги победиха с 34:26 (21:13). В тази група Египет води с 8 точки, пред Дания със 7 и Хърватия с 5.


В група III първите две места и квотите за елиминациите са гарантирани за Германия и Норвегия.

Египет преодоля Бахрейн с 26:22 (13:9), за да поведе с 8 точки и към момента оглавява потока. Сериозен принос за успеха на африканския шампион имаше вратарят Карим Хемдауи, който поддържаше стабилност отзад, докато в предни позиции в началото на срещата съотборниците му предимно пропускаха. Все пак Яхия Елдереа вкара пет гола, а трима негови съотборници добавиха по 4 гола.

Датчаните заложиха на доста от резервите си в мача със САЩ, явно подготвяйки се за директния сблъсък с Египет в понеделник. Така например играчи като Микел Хансен, Матиас Гидсел и Симон Питлик.

На пръв поглед ситуацията е в полза на Червения динамит, защото класиране за Хърватия изисква не само датско поражение от египтяните. Самите хървати най-напред трябва да победят Бахрейн толкова убедително, че да стопят преднина от 22 гола на Дания.  Лукас Йоргенсен вкара 8 гола за скандинавците, Магнус Ландин Якобсен добави 5.

В мача на Хърватия и Белгия Марин Йелинич вкара 7 гола, Филип Главас и Иван Мартинович добавиха по 5. Марин Шипич, който преди два дни буквално побърка датската защита, сега беше доста тих и приключи мача с 3 попадения.

В група III предварително сочените за фаворити отбори на Германия и Норвегия не допуснаха изненади до момента и в понеделник ще си дадат директна среща, за да стане ясно кой е 1-и и кой 2-и, след като имат по 8 точки и само головата разлика ги разделя за момента.

И двата отбора нямаха затруднения с противниците си, като най-напред Норвегия надви Катар с 30:17 и особено силно второ полувреме. Кристиян Бьорнсен и Йоран Йоханесен блеснаха с по 6 гола. Германия също държеше под контрол мача с Нидерландия и спечели с 33:26 с 9 попадения на Юри Кнор. Третото място е за Сърбия с 4 точки след успеха им над Аржентина с 28:22.

Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт