Намери ни
To Top

Ще помага ли отново Перес на Макс?

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен отказа да върне шестото място в Сао Пауло на съотборника си Серхио Перес, не изпълни заповедите от бокса и краят на сезона изведнъж поднесе на анализаторите свеж скандал, който има потенциала да затрудни работата на целия екип на Ред Бул.

След Бразилия Шарл Леклер и Перес имат равен брой точки – по 290, но пилотът на Ферари е втори, а Чеко – трети, тъй като Шарл има повече победи. Напрежението в Ред Бул вече е факт, въпреки уверенията на шефовете на тима, че Верстапен ще направи каквото се иска от него в Абу Даби, за да помогне на Перес да заеме второто място в крайното класиране.

Но много анализатори вече се питат какви ще бъдат отношенията между пилотите на Ред Бул оттук нататък? Няма съмнение, че Макс Верстапен има пълна свобода в тима, както и че той е по-бърз от Перес. Но също така тази и миналата година имаше поне няколко случая, в които помощта на Перес беше решаваща за успеха на Макс, включително и в Абу Даби миналата година.

Социалните мрежи вчера се изпълниха с възмутените коментари на милиони фенове, много от които доста емоционално описват действията на Верстапен и демонстрирания от него егоизъм. Интересно е обаче какво мислят част от експертите, които при това имат опит във Формула 1 като пилоти.

„Мисля, че още в първата си година в Ред Бул Серхио Перес показа че може да бъде много полезен на отбора – обясни Ралф Шумахер пред RTL. – Мисля, че е време Макс да върне дългът, който има към Перес, но той демонстрира психология на уличен скандалджия и сериозен егоизъм.”

Ралф добави и още нещо много интересно.

„Ясно е, че Макс постигна огромни успехи, но ако продължава де се държи така, то той може да загуби подкрепата на тима – обясни бившият пилот. – Не съм сигурен, че си струва да се държи така, би могъл да не е такъв егоист. Макс трябва много добре да премисли и обуздае упорството си.”

Тимо Глок споделя мнение, близко до това на Ралф.

„Сега Серхио ще трябва да помисли дали трябва да помага на Макс в бъдеще – заяви Глок, който е експерт на Sky Германия. – Не трябва да забравяме какво направи Серхио за Макс миналата година, а сега ставаше въпрос за едно 6-о място. Нямаше да има никакъв проблем Макс да пропусне Серхио да вземе с 2 точки повече.”

Глок напомни и скандала Мулти 21 от Малайзия 2013, когато Себастиан Фетел също не спази заповедите от бокса и открадна победата на съотборника си Марк Уебър. Това отрови атмосферата в тима въпреки успешния сезон на Ред Бул, в края на сезона Марк напусна, а феновете освиркваха една година напред Фетел на почти всяка писта от календара на Формула 1.

„След състезанието Макс даде да се разбере, че ако трябва, в Абу Даби той ще помогне на съотборника си. Но атмосферата в тима вече няма да е толкова добра и приятелска, както беше съвсем наскоро”, допълни Глок.

И германецът напомни едно интересно изказване на Перес, който на въпроса дали за него е важно той и съотборникът му да имат равни шансове да се борят победи, отговори следното: „Безусловно е важно. В противен случай няма смисъл да се състезавам.”

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Ощр от категория Спорт