Намери ни
To Top

Ман Юнайтед надплатил £200 милиона за трансфери през последното десетилетие

Манчестър Юнайтед е направил повече за инфлацията на транферния пазар във футбола в последните години в сравнение с всеки друг клуб в Европа. Това показа изследване на Международния център за спортни изследвания (CIES). То показва, че „червените дяволи“ са надплатили 209 милиона паунда за играчите, които са привлекли в състава си от 2012 година досега.

През това десетилетие на „Олд Трафорд“ са били привлечени 33-ма нови футболисти, като общата сума, платена за тях, е в размер на 1,4 милиарда паунда.


В същото време обаче по пазарна оценка тези футболисти са стрували 1,19 милиарда.

Един от най-критикуваните трансфери на Манчестър Юнайтед в последните години бе този на Хари Магуайър. През 2019 година „червените дяволи“ платиха 85 милиона паунда на Лестър за правата на защитника. Още тогава много специалисти твърдяха, че този играч не струва толкова пари и това като че ли се потвърди в следващите години, като Магуайър по-скоро разочарова с представянето си откакто дойде на „Олд Трафорд“. Подобна е ситуацията и с Аарън Уан-Бисака, който бе привлечен през същата година от Кристъл Палас за 50 миилона паунда.

И през това лято „червените дяволи“ не пестиха пари за трансфери, като похарчиха впечатляващите 227 милиона паунда за шестима нови футболисти. И този път те бяха критикувани, че плащат много над пазарната цена за някои от попълненията си и по-специално за Антони и Лисандро Мартинес. Пазарната цена на бразилеца бе около 55 милиона паунда, докато Юнайтед плати за него 88 млн. паунда. Аржентинецът пък бе оценяван на около 35 милиона, а англичаните извадиха 57 милиона паунда за правата му.

Изследването на CIES показва, че като цяло английските клубове имат подобна тенденция изкуствено да надуват цените на играчите, като сред големите прахосници се споменават и Астън Вила.

Иначе на второ и трето място във въпросната класация са Ювентус и Пари Сен Жермен. Торинци са надплатили 204 милиона паунда повече от пазарната цена за своите нови играчи, докато французите са дали 142 милиона паунда повече, отколкото е било нужно.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол