Намери ни
To Top

Безредици в Гърция: ПАО шампион сред бомби и огън

Панатинайкос отново е шампион по баскетбол на Гърция, но по традиция финалната серия срещу големия местен съперник Олимпиакос не мина безпроблемно. “Детелините” спечелиха финалната серия с 3-2 след победа с 66:51 в последния пети мач от плейофите и така записаха дубъл под ръководството на Шави Паскуал, след като по-рано през сезона завоюваха и Купата на страната.

Дербитата между тези два тима винаги са нажежени до краен предел, а напрежението е изключително високо. Петият мач не правеше разлика в това отношение, а развитието му не се хареса на феновете на домакините от Олимпиакос, които прекъснаха срещата около две минути преди края, когато вече се виждаше, че любимците им няма как да заличат изоставането от вечния си враг.


Гостите бяха по-добрият отбор и контролираха развоя на мача от начало до край, а в един момент дори водеха с 20 точки (57:37).

Запалянковците на “червено-белите” показаха несдържания си характер в последните 120 секунди преди финалната сирена, когато при резултат 66:49 в полза на ПАО, започнаха да обстрелват пейката на гостите с бомби и факли. Тези сцени доведоха до кратко прекъсване на двубоя, докато може хаотичната атмосфера да бъде овладяна поне за кратко.

Майк Джеймс с 11 точки, 10 борби и 6 асистенции, както и Никос Папас (10 точки), Ник Калатес (12 точки) и Кей Си Ривърс (13 точки) бяха най-добре представилите се играчи на шампионите. Ветеранът Янис Бурусис също имаше добри изяви и приключи с 8 точки, 5 борби, 3 асистенции, 2 чадъра и 2 отнети топки.

За Олимпиакос единствено Димитриос Аграванис достигна до 10 реализирани точки, докато Василис Спанулис остана с 9.

ПАО се върна на върха след прекъсване от две години, в които шампион ставаше именно Олимпиакос. Титлата е под №35 за “зелените”, които са абсолютен лидер по този показател в историята на гръцкия баскетбол и от сезон 1997/1998 насам не са вдигали трофея едва четири пъти (2002 година, когато АЕК стига върха и 2012, 2015 и 2016, когато това прави Олимпиакос).

Ощр от категория Баскетбол