Намери ни
To Top

Стадионът на Аякс ще се казва Йохан Кройф Арена

Стадионът на Аякс вече ще носи името на легендата Йохан Кройф. Решението бе обявено в деня, в който починалият холандски футболист и треньор щеше да навърши 70 години. Легендата ни напусна през март 2016-а от рак на белите дробове.

В момента съоръжението на Аякс се казва „Амстердам Арена“.


Очаква се всичко да бъде документално оформено за около половин година, след което името ще бъде сменено на „Йохан Кройф Арена“. Решението е одобрено от трите страни партньори – Аякс, кмета на Амстердам и ръководството на стадиона. Синът на Кройф – Жорди, е приел с чест новината, обявиха от футболния клуб. Трите страни са уверени, че жестът е знак на почит към паметта на великия холандец. Те „изразяват надеждата си, че „Йохан Кройф Арена“ ще е вдъхновение за играчите от цял свят“.

Кройф три пъти стана европейски клубен шампион с Аякс през 70-те години на миналия век. През 1974 г. с националния отбор на Холандия спечели сребърните медали от световното в Германия. Кройф е и трикратен носител на „Златната топка“.

Както е известно, преди близо месец стана ясно, че и Барселона ще преименува един от стадионите си в чест на холандската легенда. Става дума за ново съоръжение на тренировъчния център на каталунския колос, където своите мачове играе вторият отбор на блаугранас. Освен това великият холандец ще има своя статуя на „Hoy Камп“, където блестеше като футболист и треньор. В музея на клуба пък ще има специална секция, в която ще се обърне специално внимание на Крал Йохан. Ще бъде изложена и Златната топка, която той спечели през 1974 година като играч на каталунците. Една от главните улици в Барселона, която води до стадион „Hoy Камп“, може да бъде прекръстена на „Йохан Кройф“. В случая се чака позволение от общината.

Ощр от категория Футбол