Намери ни
To Top

Уникално! Мъри предизвика бунт срещу президента на Казахстан

Станимир Стоилов и неговият Астана сътвориха нещо уникално. Народът се разбунтува срещу диктатора, ръководещ държавата – Нурсултан Назърбаев.

Драмата, заради която Казахстан се разтресе е заради плейофа в Шампионската лига. Прогониха отбора от стадиона му за първия мач с АПОЕЛ (Кипър) на 18 август.


Народът дори заплаши да излезе на улицата за митинг по този повод. Случаят е уникат за страната, управлявана с желязна ръка от Нурсултан Назарбаев. Той е президент от 25 години, взе последните избори с 97,75%, съобщава „Труд“.

За 18 август на „Астана арена“ е предвидено пищно честване на 550-годишнината на Казахското ханство. Затова решиха мачът да е в Алмати. Феновете обаче взривиха социалните мрежи, написаха дори петиция до министъра на култура и спорта Аристанбек Мухамедиула.

„Астана“ подкрепи запалянковците с декларация. Странното е, че клубът е президентски, а тръгва срещу държавното решение. Апропо, там всички отбори са държавни, но по различен начин.

„Поддържаме петицията – написаха от „Астана“. – Настоятелно молим за отказ от идеята за какъвто и да е митинг, защото във всички случаи ще бъде неразрешен, следователно – незаконен.“

Ако обаче Астана стори чудото и влезе в компанията на най-добрите отбори на континента, Стоилов ще прибере между 70 и 80 хиляди евро лична премия.

Това ще бъде исторически подвиг за казахстанския отбор, който постигна първа победа в евротурнирите именно под ръководството на Стоилов.

Ощр от категория Акценти