Намери ни
To Top

Лиз Кармуш: Ронда се отказа от ММА защото развенчаха митовете за нея, на които тя вярваше

На  23 февруари 2013 година спортът ММА се промени завинаги. Това бе вечерта, в която се състоя първата битка на UFC за жени, в която олимпийската състезателка по джудо Ронда Раузи победи Лиз Кармуш в историческото главно събитие на UFC 157.

Ронда Раузи вече бе шампион от друга организация – Stikeforce. Тя помете претендентката си в рамките на първия рунд и спечели чрез събмишън – армбар.


Това сложи началото на поредица победи в UFC и пътя към световна слава. За няколко години Ронда бе най-голямата звезда, която UFC имаше на разположение.

Междувременно първият опонент за титлата на Раузи в UFC – Лиз Кармуш бе с три години по-възрастна и само първото стъпало пред невероятния възход на Ронда. И все пак, сега през 2019 година, само една от тях двете е в позиция да спечели шампионски пояс в UFC и това не е Ронда.


„Не, не съм изненадана. Наистина не съм.” каза Кармуш пред ESPN за решението на Ронда Раузи да се оттегли от ММА. „Тъй като знаех, че влизайки в боя, тя вече имаше представа за това как всяка една нейна битка ще протече, и нито една от тях не включваше загуба по какъвто и да е начин. Заради това мисля, че двете поредни загуби, който бяха ужасяващи, развенчаха митовете, които тя вярваше за себе си. И когато мачовете не потръгнаха така както е свикнала, тя не успя да се справи и да го приеме. Така че изобщо не се изненадах, че тя не продължи със спорта.“ казва 35-годишната състезателка.

Рано тази неделя Лиз Кармуш излиза срещу Валентина Шевченко в UFC Fight Night 156, за да отмъкне титлата при 57-килограмовите дами. Лиз има 5 победи и 4 загуби в UFC, докато шампионът има 6 победи и 2 загуби.

Ощр от категория Бойни Спортове