Намери ни
To Top

В Разград очакват пълен стадион и Херо да пренапише историята

Над 3000 запалянковци си купиха билети за дербито „Лудогорец“ – „Левски“ от предварителната продажба, а отделно „сини“ запалянковци ще изпълнят целия сектор за гости на „Лудогорец Арена“, побиращ 600 фенове.

Още запалянковци на столичани от района на Разград се очаква да пристигнат и да заемат места в централните сектори.

Очакванията са да бъде запълнен почти целият капацитет на стадиона, който е около 8400 седящи места заради буферните зони, пише „24 часа”.

Заедно с очаквано силния интерес към битката в Първа професионална лига на България в лагера на „Лудогорец“ получиха добра новина и от Варна.


Там само за събота бе отворена специална каса за продажба на билети за предстоящия сблъсък с португалския „Брага“ от Лига Европа в четвъртък. Ръководството на разградчани отчита много сериозна активност от варненци, а треньорът на тима Димитър Димитров ще влезе в историята при победа над Левски днес.

Много треньори спорят кой е най-голям кошмар на „сините”, но статистиката сочи, че Херо ще триумфира над столичани с пети различен отбор, ако Лудогорец триумфира днес.

Историята започва в края на миналия век. Тогава „джуджето“ Нефтохимик се превърна в кошмар на столичани, а битките между двата отбора бяха едни от най-култовите в българския футбол. Днес предстои да видим Епизод 33 от „войната“ между Херо и Левски. През този сезон „сините“ и „Лудогорец“ премериха веднъж сили, но този път двубоят завърши без победител – 0:0 на „Герена“.

И отново не се мина без скандали. Този път детонатор бе съдийството на Никола Попов, който не посмя да изгони Натанаел за зверски удар с лакът в лицето на Антонио Вутов. Малко след това Попов посочи пътят към съблекалните на вратаря на „сините“ Божидар Митрев, а към края на двубоя и на Сиси-ньо. Сега Херо има добра възможност да победи, възпозл-вайки се от високата класа на отбора, който ръководи, но и от домакинското си предимство. Ако успее, той ще влезе завинаги в историята, като първият специалист, успял да победи Левски с 5 различни отбора. До момента той дели първото място с легендата на Академик (Сф) Данко Роев.

Двамата са побеждавали гранда от София с 4 различни отбора. Роев, който дори е успявал да удари Милан в Европа (4:3 през 1976 г.), начело на „студентите“ е удрял „сините“, освен с Академик, така също и с Пирин, Черноморец и Локомотив (Сф). Това става в края на 70-те и началото на 80-те години. Ако трябва да откроим някаква съществена разлика между двамата то тя е, че Херо е триумфирал над Левски винаги с провинциални тимове – Нефтохимик (Бс), Велбъжд (Кн), Локомотив (Пд) и ПСФК Черноморец (Бс). А Роев все пак има успехи в столични дербита.

На Херо, който не крие симпатиите си към Левски, му потръгна срещу този съперник, след като хвърли бомбата в турнира за Купата на България през 1995 година и то насред в София – 3:2. Първият двубой в Бургас бе завършил 2:2. След този мач Нефтохимик дълго време побеждаваше редовно „сините“ и в шампионатните мачове.

Серията започна през есента на 1995 г, когато с автогол, а после и с победен гол на Ганчо Евтимов „шейховете“ биха с 2:1 на националния стадион. Ответният мач в Бургас доведе до звучен и жесток шамар срещу гранда от София – 5:1. През следващия и последващия сезон край морето Левски падна и с 1:4 и с 0:3 (последният път вече без Херо), а тези мачове се играха с едни и същи топки. Тези от погрома 5:1. Домакините бяха суеверни и си ги пазеха специално за сблъсъците със „сините“.

Някои от следващите му успехи бяха в мачове без значение за „сините“. Такива бяха сблъсъците Велбъжд – Левски в последния кръг на сезон 2000/01 (2:1 за кюстендилци), Локо (Пд) – Левски в два кръга преди края на сезон 2002/03 (пак загуба за с 1:2) и в края на сезон 2007/08 (отново успех с 2:1 за Херо този път с ПСФК Черноморец). За последно бургазлията удари „сините“ през есента на 2011 година. Той бе с 2:0, броени дни след като му бе поставена ужасяваща диагноза – рак на стомаха. В крайна сметка обаче балансът от досегашните 32 сблъсъка между Левски и Херо е много в полза на „сините“. Сега обаче не това е най-важното.

А дали днес бургаският спец ще впише завинаги името си в историята. Почти сигурно е, че и да не успее, ще има доста опити да го направи, защото в Лудогорец показва отлични резултати и едва ли скоро ще остане без работа. От треньорите, които в момента са в „А“ група Илиан Илиев може да се похвали. че е удрял Левски с три различни отбора. Варненецът е постигал това с Берое на „Герена“ – 1:0 през 2009/10, с което уволни тогавашния треньор на Левски Ратко Достанич.

През 2015/16 пък спечели с Локомотив (Пд) с 3:2, което също допринесе за уволнението на колега – Стойчо Стоев. Макар и последният беше изпратен окончателно след победа над Пирин в Благоевград през следващия кръг. През тази есен Илиев би Левски и като треньор на Верея.

От чуждестранните специалисти, работили у нас, лидер е Миодраг Йешич, пише „Меридиан мач”. Той е побеждавал Левски с три различни клуба – Славия, ЦСКА и Литекс, като с „белите“ и „оранжевите“ е триумфирал на „Герена“. С ловчанлии дори успя да направи това два пъти – през сезоните 2007/08 (1:0) и 2013/14(2:1).

Ощр от категория Анализ