Намери ни
To Top

Блестящ Григор детронира Раонич

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров надигра със 7:6 (7), 6:2 световния №3 и водач в схемата Милош Раонич (Канада) във втория полуфинал на турнира в Бризбън. Финалистът от 2013 година Димитров записа трета победа в четвъртия си мач срещу миналогодишния шампион в състезанието. Поставеният под номер 7 в турнира изигра на практика перфектен мач днес, като успя да се пребори след много оспорвана битка за първия сет, а във втория не остави шансове на противника си. Григор не даде на Раонич нито една точка за пробив в целия мач и допусна само 7 непредизвикани грешки за близо час и половина игра.


25-годишният хасковлия, който се класира за 10-ия финал в кариерата си (българинът има 4 титли), ще спори за трофея с японеца Кей Нишикори. Поставеният под №3 азиатец надви втория в схемата Стан Вавринка (Швейцария) със 7:6 (3), 6:3.

Григор Димитров срази третия в света Милош Раонич+12

Григор и Раонич взеха без проблеми откриващите си подавания в мача. Димитров спечели първите 5 точки в срещата, а Раонич отговори с гейм на 15 за 1:1. Във втория си сервис-гейм Григор изоставаше с 15:30, но при 40:30 спечели невероятна точка с убийствен завършващ удар от много трудна позиция и поведе с 2:1. В следващите минути двамата играчи рутинно печелеха подаванията си. В първия сет не се стигна до нито една точка за пробив за някой от двамата тенисисти и логичната развръзка беше тайбрек.

Григор Димитров срази третия в света Милош Раонич+12

Той започна отлично за Димитров, който поведе с 3:0, при това с два мини-пробива. С голяма доза късмет обаче канадецът върна единия веднага, а след това и другия – с хубав ретур-уинър. Раонич изравни за 3:3, но Димитров реализира нов мини-пробив за 4:3. Григор обаче пак не успя да направи преднината си по-сериозна и допусна мигновено връщане на пробива. Димитров все пак взе следващата точка и поведе с 5:4. При 6:5 Раонич първи имаше сетбол, но с чудесен завършващ удар от форхенд Димитров го отрази. Григор също си спечели сетбол, който дойде при 7:6, но Раонич не трепна – 7:7. С отличен минаващ удар Григор затрудни максимално излезлия на мрежата Раонич при следващата точка и вторият сетбол за Димитров вече би при сервис на първата ни ракета. При последвалото разиграване удар на канадеца срещна мрежата и сетът приключи в полза на българина след 9:7 точки в тайбрека.

Григор Димитров срази третия в света Милош Раонич+12

При 1:1 във втория сет Григор за първи път от началото на двубоя успя да стигне до 40:40 в подаване на Раонич, но точка за пробив пак нямаше и канадецът излезе напред в резултата – 2:1. Първите точки за пробив в срещата обаче не закъсняха и те бяха за Григор – при 2:2 и 15:40. Раонич първоначално се измъкна за 40:40, но удар в мрежата на канадеца донесе нов брейкпойнт на хасковлията. Нова грешка от форхенд на Раонич означаваше първи пробив в двубоя и Димитров изглеждаше вече далеч по-близо до победата от своя съперник. С гейм на 15 Григор затвърди пробива и поведе с 4:2, а в седмия гейм Димитров реализира пробив на нула и при 5:2 получи възможност да сервира за победата. Без никакви проблеми Григор довърши предалия се вече Раонич и се класира за втория си финал в Бризбън.

Съперникът, с когото ще играе за титлата – петият в ранглистата на ATP Кей Нишикори, е доста неудобен за Димитров. 17-ият в ранглистата българин все още няма победа срещу японеца, като в трите мача помежду им досега е спечелил едва един сет. И трите им сблъсъка до момента са на турнири от категорията „Мастърс“. В Шанхай през 2013 година Нишикори печели с 6:3, 6:4, в Маями през 2014 японецът надделява със 7:6 (1), 7:5, а в Канада през 2016 българинът отстъпва с 3:6, 6:3, 2:6.

Ощр от категория Тенис