Намери ни
To Top

Гран При на Китай е едно от двете настоящи състезания, които Верстапен не е печелил

Надпреварата за Гран При на Китай е една от само двете в календара на Формула 1 за сезон 2024, които трикратният световен шампион Макс Верстапен все още не е печелил. Донякъде това е напълно обяснимо от факта, че състезанието в Шанхай не се проведе през последните четири години, които бяха изключително плодородни за нидерландеца.

Неговото най-добро класиране в Гран При на Китай е едно трето място от 2017 година. Тогава той стигна до подиума след една брилянтна първа обиколка, в която прогресира от 16-то си място на старта до седмото в мокрите условия на пистата.


Впоследствие нидерландецът си проби път и до тройката, но нямаше силите да се пребори с Люис Хамилтън и Себастиан Фетел, които завършиха на първите две места, като пасивът на пилота на Ред Бул от победителя бе цели 45 секунди.

Освен Гран При на Китай единственото друго състезание, което в момента е част от календара на Формула 1 и не е печелено от Верстапен в Гран При на Сингапур. През миналата година именно на „Марина Бей“ бе най-трудният уикенд за Ред Бул и точно там Карлос Сайнц прекъсна успешната серия на „биковете“, с което ги лиши от перфектния сезон.

А най-успешният пилот в историята на Гран При на Китай е Люис Хамилтън, който има общо шест победи, постигнати през 2008, 2011, 2014, 2015, 2017 и 2019. След него Фернандо Алонсо и Нико Рзберг са с по два триумфа, а Рубенс Барикело, Михаел Шумахер, Кими Райконен, Себастиан Фетел, Дженсън Бътън и Дениъл Рикардо имат по един.

Интересното е, че в първите седем издания на Гран При на Китай нямаше пилот, който да запише повече от една победа в Шанхай. Чак през 2011 Хамилтън промени този факт с втория си триумф в Шанхай.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт