Намери ни
To Top

Рамадан връща старта на сезона във Формула 1 в Австралия?

Много е вероятно сезон 2025 във Формула 1 да стартира с надпреварата за Гран При на Австралия, която домакинстваше на първото състезание всяка година в период 1996-2019, с изключение на 2006 и 2010. И в двата случая сезонът стартира в Бахрейн, а Кралството откри последните четири шампионата.

Догодината обаче стартът на сезона отново може да бъде в Мелбърн, като по този начин Формула 1 ще изпълни една от клаузите в договора, който подписа с Гран При на Австралия през 2022 година. Според него „Албърт Парк“ ще бъде откриващо състезание в поне пет случая до изтичането на контракта през 2037 година.


Първоначалните планове на Формула 1 бяха сезон 2024 да стартира в Австралия, но заради Рамадан първите две надпревари бяха в Бахрейн и Саудитска Арабия. Догодина обаче Рамадан ще започне на 1 март, което прави почти невъзможно провеждането на стартовете в Близкия изток преди това.

Именно ислямският празник отваря вратата пред Гран При на Австралия да се върне на традиционното си място на старта на сезона. Най-вероятните дати са провеждането на уикенда в Мелбърн са 28 февруари – 2 март, след което керванът ще се насочи към Япония и Китай до края на март.

Един потенциален проблем тук е ниските температури, които ще засегнат уикендите на „Сузука“ и „Шанхай“ толкова рано през годината. Преместването на тези състезания за по-късно през годината изглежда трудно предвид сгъстения график на шампионата и плануваните по-дълги паузи във втората половина на сезона. Те има за цел да намалят натоварването върху служителите на отборите, в период от сезона, в който умората е най-голяма.

Логичните дати за стартовете в Япония и Китай са 16 март и 30 март, след което ще се проведат състезанията в Бахрейн и Саудитска Арабия, съответно на 13 април и 20 април. Двата старта в Близкия изток ще бъдат последвани от надпреварата в Маями в началото на май, който ще бъде последният преди началото на европейските стартове.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт