Намери ни
To Top

Депресираният Лукаш Качмарек и Александер Сливка се завърнаха в игра, но ЗАКСА загуби отново

Трикратният победител в Шампионската лига от 2021, 2022 и 2023 година ЗАКСА (Кендженджин-Козле) допусна 12-а загуба в полската Plus Liga.

ЗАКСА записа неуспех при гостуването си на Богданка (Люблин) с 0:3 (16:25, 21:25, 21:25) в мач от 25-ия кръг.

Диагоналът на националния отбор на Полша Лукаш Качмарек се завърна в игра, след като бе изчезнал и не бе тренирал с отбора за 2 седмици и половина.

“Лукаш се бори с депресия от известно време.


В един момент той се удари в стена и не успя да продължи редовните тренировки или просто да функционира нормално. Затова бяхме принудени да потърсим помощ от специалисти. Те му дадоха зелена светлина да се върне към тренировки, докато се възстанови”, заяви мениджърът на играча Якуб Михалак.

“Лукаш се почувствал много зле, толкова много, че първоначално бил приет в болница. Имаше проблеми със съня, не се хранеше, беше силно дехидратиран и слаб, така че не можеше да участва в тренировките. Може би причината не беше типична физическа травма, а здравословното му състояние го изключваше от занятията. През първите дни Качмарек дори не можеше да обяви какво ще се случи след това, така че беше необходимо време да успокои емоциите си и да изследва психическото си състояние, за да разбере колко дълбок е проблемът. След изследванията беше диагностициран тежък депресивен епизод и започна лечение. Едва след две-три консултации психиатърът прецени, че играчът може да се върне към тренировки. Цялата информация е предадена на клуба”, добави Минали преди мача с на ЗАКСА с Богданка.

“Селекционерът на националния отбор на Полша Никола Гърбич знае цялата ситуация, свързана със здравето на Лукаш. Това не променя факта, че разчитаме да бъде повикан в националния отбор и да има шанс да играе в националния отбор. Самият играч ще направи всичко необходимо за това”, заяви мениджърът на Качмарек.

Капитанът на ЗАКСА Александер Сливка, който се възстанови от счупване на пръст на ръката, също бе в групата за мача и влезе в игра за малко във втората част.

Лукаш Качмарек започна двубоя като резерва, но още в първия гейм замени Бартоломей Клут и остана на игрището до края на двубоя.

Качмарек записа 10 точки (1 блок, 41% ефективност в атака – 5).

Най-резултатен за ЗАКСА стана Бартош Беднож с 11 точки (1 ас, 1 блок, 53% ефективност в атака, 19% перфектно и 44% позитивно посрещане – 6)

Синът на бившата българска националка Радзостина Рангелова-Кицигой, Даниел Кицигой, във вчерашния двубой навърши 19 години.

Румънският национал игра цял мач за ЗАКСА, но реализира едва 3 точки.

Диагоналът Матеуш Малиновски заби 20 точки (2 аса, 62% ефективност в атака – 16) аз успеха на Богданка.

Алешандре Ферейра (2 аса, 2 блока) и Тобиас Бранд (1 ас, 4 блока) добавиха по 14 точки за тима от Люблин.

Въпреки загубата ЗАКСА остава в зоната на плейофите и заема 7-о място във временното класиране с актив от 38 точки (13 победи, 12 загуби).

Богданка (Люблин) записа 15 успех (15 победи, 10 загуби) и с актив от 44 точки заема 6-ото място.

БОГДАНКА ЛУК (ЛЮБЛИН) – ЗАКСА (КЕНДЖИНДЖИН-КОЗЛЕ) 3:0 (25:16, 25:21, 25:21)

БОГДАНКА: Марчин Коменда 1, Матеуш Малиновски 20, Алешандре Ферейра 13, Тобиас Бранд 13, Ян Новаковски 3, Марчин Каниа 7 – Талес Хос-либеро (Якуб. Новосиелски, Дамиан Шулц)

Старши треньор: МАСИМО БОТИ

ЗАКСА: Марчин Януш 3, Бартоломей Клут 2, Даниел Кицигой 3, Бартош Беднож 11, Андреас Таквам 2, Дейвид Смит 7 – Ерик Шоджи-либеро (Лукаш Качмарек 10, Александер Сливка, Дмитро Пашицкий 4, Якум Шимански 2)

Старши треньор: АДАМ СВАЧИНА.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Волейбол