Намери ни
To Top

Празнуват трима рожденици, оставили трайни дири в родния тенис

В края на януари рождени дни празнуват трима тенисисти, оставили трайни дири в любимия ни спорт: Кирил Яшмаков, Коста Денчев и Красимир Ангарски.

КИРИЛ ЯШМАКОВ е шесткратен държавен първенец при мъжете през 60-те и началото на 70-те години. Две години поред /1967-1968/ се окичва с шампионската титла поединично, три пъти се изкачва на най-високото стъпало на победителите на двойки /в тандем с рекордьора по титли на сингъл змс Николай Чупаров и Стоян Велев/, а веднъж е първи и на смесени двойки с партньорка змс Мария Чакърова.

Роден в София на 29 януари 1946 г.


, Кирил Яшмаков, макар и първоначално самоук, е абсолютен фаворит при децата. Истинска сензация той обаче предизвиква при юношите, когато едва 14-годишен, става през 1960 г. шампион на цялата юношеска възраст до 18 г., побеждавайки по пътя си и 18-годишни батковци. После вече Кирчо е просто абониран за титлите при юношите.

Кирил Яшмаков се отличава с елегантния си стил на игра, много добра техника и особено с ранното вземане на топката по нейната възходяща линия след отскока й в корта. Изцяло съсредоточен в играта, много спокоен /поне външно, и с учудваща за възрастта си зрялост, той още като юноша, е привлечен в националния мъжки отбор.

Нещо повече, след вътрешни контролни мачове Кирил Яшмаков е определен за дебютната среща на България в Купа «Дейвис» срещу Франция в Дижон през 1964 г. В състава са Николай Чупаров, Рангел /Реньо/ Рангелов, а капитан е Милчо Михайлов. Кирчо донася през 1967 г. и първата победа за България в мач за Купа «Дейвис», надигравайки португалеца А. Ваз-Пинто с 3-1 сета. България постига и първия си успех в световното отборно първенство с 5-0 над «страната на мореплавателите» на кортовете на сегашния БНТЦ.

Може би мс Кирил Яшмаков изиграва сета на живота си на международния корт, когато през 1970 г. отново за Купа «Дейвис» в Барселона довежда третата част в мача си срещу първата ракета на Испания Мануел Сантана до почетните 5-7 гейма. Срещу същия Сантана, който през 1966 г. става първият испанец, триумфирал на Уимбълдън.

За съжаление тежка и продължаваща травма в дясното рамо вади Яшмаков едва на 24 години от състезателния корт поединично и родният тенис остава без една от най-големите си надежди. «Загубихме един играч, който можеше да бъде българският Настасе», ще заяви по-късно деветкратният ни шампион Любен Генов.

По-късно Кирил Яшмаков се посвещава на треньорската работа – първоначално в ЦСКА до 1980 г., а от 1982 г. и като старши треньор на силния мъжки отбор на СФД «Академик» /София/. И като треньор проявява своя сдържан, но твърд характер и категоричност в решенията. Поема и мъжкия национален отбор и съответно тима ни за Купа «Дейвис», с който до 1988 г. постига определении успехи.

На два пъти е на работа в Кипър – в Ларнака и Лимасол. Именно тук тренира Маркос Багдатис от 1988 до 1995 г. , когото изгражда не само като отличен теннисист, но и като състезател с борбен характер. След Кипър Кирил Яшмаков предава две години своя опит и знания в тенис клуб в Скопие, но подпомага и подготовката на националния отбор на сегашната Северна Македония.

Рожден ден празнува и КОСТА ДЕНЧЕВ. Кой би предположил, че този толкова здрав и енергичен, безмерно трудолюбив и все още много бърз на корта мъж навърши 76 години?!

КОСТА ДЕНЧЕВ

 

Коста е несъмнено най-утвърденото име на състезател във варненския тенис поне до 1989 г. Рожба на много силната през 60-те години тенис школа в морската ни столица, изградена създадена от незабравимия треньор и педагог Асен Косев, той се изявява ярко още като момче и юноша. В турнира за Купата «Галеа» /неофициално световно отборно първенство за младежи до 21 г./ в Лейзин, Швейцария през 1967 г. Коста Денчев побеждава първите младежки ракети на ГДР и Люксембург.

Изключително борбен, много подвижен на корта и сигурен в играта от основната линия, варненският тенисист достига до финалните двубои поединично на републиканските ни първенства – през 1968 г. в зала и 1971 г. на открито. Удостоен е със званието «майстор на спорта. Две години поред, вече като студент във ВИФ /сега НСА, Коста става и общостудентски шампион.

На международния корт най-големият успех на амбициозния Коста Денчев е класирането му за финала на сингъл на Откритото първенство на Югославия в Загреб през 1969 г. Известно е, колко силни още тогава са тенисистите от западната ни съседка и колко добри чуждестранни ракети участват в техни първенства и вериги от турнири по Адриатика.

Като играещ треньор на «Академик»-София, той печели държавните отборни първнства за мъже през 1971 и 1972 г. Цели 32 години /от 1974 г. нататък/ хабилитираният вече доц. д-р Коста Денчев е уважаван треньор и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/. Години наред той е и управител на Студентската тенис база «Академик» /сега БНТЦ/, която именно през този период и под неговото вещо администриране изживява своя разцвет и дори се разширява с още три корта до тенис зала «София».

Цели 10 години /1999- 2008/ доц. д-р Коста Денчев предава своя опит от корта и в град Грийнсборо, Северна Каролина /САЩ/ и след сериозен изпит получава американски треньорски лиценз. И досега той е търсен от учебни заведения и клубове в този град и често прескача за поняколко месеца отвъд океана.

Рожденик е също и доц. д-р КРАСИМИР АНГАРСКИ. През 1997 г. той става първият председател на БФТ с минало на състезател. Тренира първо в ЦСКА, запален по тениса от Едмонд Дердерян, а по-късно се състезава и от ДФС „Левски-Спартак“. Със своя партньор Христо Максимов, Краси печели през 1968 г. шампионската титла на двойки при юношите до 16 г. На косъм се разминава и с титлата на сингъл.

КРАСИМИР АНГАРСКИ



Вече виден банков и финансов експерт, смятан за „бащата на валутния борд“ у нас, доц. д-р Красимир Ангарски оглавява БФТ през 1997 г. и остава начело на федерацията ни близо седем години. През този доста труден във финансово отношение период, въпреки всичко в страната се роят тенис клубове, изграждат се десетки нови клубове. Своя прощъпалник прави тенисът в инвалидни колички, за първи път тенисът е въведен официално и в българските училища в съгласие с програмата на ITF. Чрез международните програми на Tennis Europe е дадена „зелена улица“, а с това и старт на световните кариери на наши млади таланти, като напр. Григор Димитров и Цветана Пиронкова. За първи път български тенисист при мъжете влиза в 

Топ 100 в класацията на АТР – Орлин Станойчев /1999, 2000 г./ По покана на БФТ и неговия председател, изключително активният доц. д-р Тодор Тодоров /Доктора/ води в България президента на ЕТА Франческо Ричи Бити, оглавил по-късно и ITF.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Тенис